Димитър Главчев във Вашингтон: Отчита се ключовата роля на България на Източния фланг на НАТО

  • 10 юли 2024 20:57

  • 1245
  • 19
Димитър Главчев във Вашингтон: Отчита се ключовата роля на България на Източния фланг на НАТО
©

Ключовата роля на България на Източния фланг на НАТО беше във фокуса на разговора на премиера Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в с американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в.

Пред журналисти днес министър-председателят даде подробности за разговора им във Вашингтон, който се проведе в рамките на честването на 75-годишнината от създаването на Алианса. "Потвърдих, че България е надежден и лоялен съюзник в НАТО, а от своя страна президентът Байдън каза, че имаме много ключова роля на Източния фланг на Алианса", посочи Главчев. "Той определи като признание фактът, че България поименно присъства и в речта на американския президент", съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в акцентира още върху най-глобалната тема, обект на обсъждания между лидерите на Срещата на върха във Вашингтон, а именно - как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна членка.

Друга централна тема е подкрепата за Украйна. Главчев припомни, че България оказва помощ на Киев от началото на войната, а помощта на Алианса като цяло е базирана на международното право и документите на Организацията на обединените нации.

С президента Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога сме се срещали на множество форуми напоследък, като започнете от Германия, Швейцария, последния Европейски съвет, и тук ще се срещнем с него. Той знае, че може да разчита на България като поддръжник на Украйна, заяви още министър-председателят. Главчев подчерта, че българската подкрепа за Киев е съобразно решенията на Народното събрание.

Във Вашингтон премиерът Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в разговаря и с министър-председателя на Република Северна Македония Християн Мицкоски. "Бяхме на едно мнение, че трябва да се  намали напрежението в говоренето", отбеляза Главчев.

Според българския премиер отношенията между двете страни трябва да се нормализират и да се върнат в руслото от 2017 година, когато беше подписан договорът за добросъседство.

Премиерът Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в беше категоричен също, че изискванията за членство в ЕС трябва да се спазват. "Нашата позиция е общоевропейска  - държавите кандидати за членове на Европейския съюз трябва да спазват изискванията, които са към всички", заяви още той.

В рамките на Срещата на върха на НАТО премиерът Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в разговаря също с френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, с германския канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021, с турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва и с албанския премиер Еди Рама.

Байдън откри срещата на върха на НАТО. Главчев: България е лоялен и надежден съюзник

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1245 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
Бьорн Густавсон

2024.07.11 | 06:31

19
Боклук
Крокодил надежда доййчева

2024.07.11 | 04:28

18
!!! надежда доййчева и Полина Станчева Хамид !!! Снимка. Статия. Гугъл. Измамници. Пазете се. Много си грозна, като залудо разносиш миризливата пуутка.
Смях

2024.07.11 | 00:35

17
Абе глупак, затвори си гагата, че ставаш смешен и жалък!

2024.07.10 | 23:07

16
Да, ключова роля има, но Унгария, не България.България е само ДОНОР.

2024.07.10 | 23:06

15
Главчев , ти подписали този документ ?Ердоган : Когато се подписват документи за членство в НАТО - алианса , там има една точка , която Турция не подписа . В точката ясно се говори за война с Русия и е описано точно така : Ако НАТО и Русия започнат директна война , ще подкрепите ли алианса по въздух , море и суша , както и виждате ли Русия заплаха . Точно така пише . Турция каза НЕ! Защо ли ? Защото няма да си унищожавам страната заради , когото и да е било . Не виждам Русия като заплаха . Не сме деца . Документите на алианса съм чел до сутринта , членове сме , но това не означава , че ще изпълняваме всичко , а и не изпълняваме всичко казано от тях . Ние изпълняваме само нашите интереси . Но знаете ли , много държави са подписали това , че виждат Русия като заплаха и при война на алианса с Русия , тези държави ще помогнат както с жива сила , така и с военна , оръжие на алианса . Ако подпишеш тази точка , ти получаваш пари , но парите не са важни от държавата и народа ти .

2024.07.10 | 22:51

13
САМО РУСИЯ ! ПОБЕДА ! ДОЛУ Западната пидарасня !

2024.07.10 | 22:52

14
Победа !!!
Да ти го туря

2024.07.10 | 22:49

12
У главата!

2024.07.10 | 22:32

11
Да говориш какво ти е казал един старец с деменция е като да не си в ред с тиквуната

2024.07.10 | 22:16

10
САЩ да ни върнат Македония и Западните покрайнини. Това е цената за България.
момо

2024.07.10 | 21:49

9
Тоя нещастник ще страааада много скоро

Добави коментар

Водещи новини