БСП издига Калфин за президент?

  • 25 юни 2011 21:51

  • 2335
  • 10
БСП издига Калфин за президент?
© Булфото

Това коментираха пред Дарик представители на висшите етажи в партията.

По думите им от една страна Калфин е сред най-номинираните за поста от местните структури на БСП, а от друга - той самият е съгласен да се включи в предизборната надпревара. Фаворит на социалистите за държавен глава е Стефан Данаилов, но той категорично отказа да се бори за поста. Така ръководството на партията все по-упорито обсъжда варианта Калфин да е кандидатът на левицата. От БСП обаче все пак се презастраховат, че всичко може да се случи и ръководството да вземе друго решение в последния момент.

Пред Дарик висши функционери обясниха, че вече се правят анализи на кандидатурата на Калфин. Сред плюсовете на евродепутата са успешната външна политика по време на тройната коалиция. Като козове се очертават влизането на България в Европейския съюз докато Калфин беше външен министър. Освен това той се познава със световни лидери, немалко ключови фигури в Евросъюза, както и представители на ООН.

Макар че е сочен за приближен на президента Георги Първанов, Калфин има нелоши отношения и с лидера на партията Сергей Станишев. Друг плюс на Калфин е, че се приема добре както от твърдото ядро на БСП, така и от симпатизантите в периферията, аргументират се от партията. Друго преимущество е, че евродепутатът работи много добре със социалистите в Европарламента, а те от своя страна - с либералите. Това би могло да му осигури подкрепата на ДПС, което е от семейството на либералния
алианс.

Все пак социалистите отчитат и минусите на евентуалната кандидатира - бившият външен министър не е член на БСП, а и през 1997 г. напуска партията, за да стане учредител на политическо движение „Социалдемократи”. Точно това най-яростните привърженици на левицата приемат като предателство.

Въпреки че социалистите все още не са се спрели окончателно на кандидат, в БСП вече обмислят кандидат-президентската си кампания. На този етап те смятат да акцентират на провал на правителството на ГЕРБ в икономическата политика, както и нестабилна финансова система.

На дневен ред в партията е и въпросът кой да бъде издигнат за вицепрезидент. На този етап местните структури са номинирали Корнелия Нинова, Меглена Плугчиева, Михаил Миков, Никола Колев, Петър Курумбашев и Янаки Стоилов. До момента заседания са провели едва 1/4 от структурите. Въпреки това в БСП вече обмислят кой кандидат ще привлече най-много гласове.

Най-упорито се обсъждат кандидатурите на Петър Курумбашев и сегашният вицепрезидент Ангел Марин. Причината е, че и за двамата се смята, че имат много близки отношения с ДПС. Това ще помогне на БСП да получи подкрепата на ДПС и съответно да повече гласове на предстоящите избори. Социалистите все пак отчитат, че подобна стъпка може да има и негативен ефект, защото може да се насади усещането за възраждане до известна степен на тройната коалиция.

На този етап лидерът на БСП Сергей Станишев отказва да посочи кой е неговият фаворит за поста. Обяснението е, че трябва местните структури първо да си кажат мнението и едва след това окончателната кандидатура да бъде представена и одобрена на заседание на Конгреса на 23 юли. В редиците на БСП обаче все по-упорито се говори, че процесът се забавя и разтакава и това няма да доведе до добри резултати на предстоящите избори.

Последвайте канала на

2335 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Коце

2011.06.26 | 16:56

10
Порно продуцента Корумбашев-Носорога президент? Смях на Бузлуджа.
За Калфин

2011.06.26 | 16:53

9
Браво! Подкрепяме кандидатурата му. Има всички данни за този пост. В зряла възраст, симпатичен, интелигентен, полиглот, с икономическо перспективно мислене и добре приет в света, което не е без значение. Пък и нека да има един истински шоп в управлението на страната, като не изключваме ББ, който също е шоп, макар да не е от Елин Пелин, откъдето са най-страшните шопи. Колкото за партийната му принадлежност, това не е и най-важното, че кой в страната ни може да каже пред съвестта си точно от коя партия е. Та кой от хората във властта не си е променял партията поне три пъти. Пример ББ, който, както казва не бил член на БКП , насила били го накарали да члунува. А нека да ги разказва тези вицове на друг, а не пред шопите, дето се знаем какви андрешковци дме.

2011.06.26 | 16:53

4
Тая торба с лайна-президент?
ПАТРИОТ

2011.06.26 | 16:53

8
Хора, ако сте мъдри, подкрепете Калфин. Той е на светлинни години от Първанов, по всички показатели, а от другите възможни кандидати на БСП, както четем, по-добре приет от обществеността е само Данаилов. Но като не му е в кръвта тази гадни политика, оставете го на мира и му се радвайте на участията във филми. .
ПОЗНАВАЧ

2011.06.26 | 16:53

7
КАЛФИН ПРЕЗИДЕНТ- КОРНЕЛИЯ НИНОВА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ. ТОВА Е ПЕЧЕЛИВШИЯ КОС. А ,НА ТОЗИ ДЕТО СИ ИЗКАЗВА,ЧЕ СОЦИАЛИСТИТЕ САМО КРАДЯЛИ - ДА СИ ГО НАВРЕ/ТОЙ ЗНАЕ КЪДЕ/
КУР ЗА БОЛШЕВИКИТЕ

2011.06.26 | 16:53

6
Да ти го набия в устата ,комунист кух.От тея двамата чеп за зеле не става.Манаф и курва,ебати двойката.
vlado

2011.06.26 | 16:16

1
Какво момченце беше Първанов - какво прасе стана!Дано Калфин не тръгне по неговия път,но с партийни другари свикнали само да крадат май друго не се очертава.И пак щели да разчитат на турците - до вчера ги гониха и преименуваха- днес са първи приятели?Какво нещо е политиката - само и само да налапаш кокала си готов и майка си да предадеш?!
Коце

2011.06.26 | 16:53

5
Тоя Калфин от сега е прасе,какво да стане повече,а в комбинация с КУРнелия може да ги номинирате за мис и мистър Бузлуджа!
ИЗБИРАТЕЛ УЖКИМ

2011.06.26 | 16:16

3
ПРОШКОВ-ТРОШКОВ,МАРИН-КАЛФИН В БЪЛГАРИЯ.НЯМА ЛИ ЕДИН С ХУБАВО Б Ъ Л Г А Р С К О ИМЕ .МАМИНИ СИНЧЕТА СА ОСТАНАЛИ МАЙ В СТРАНАТА ЗА СЕГА.
podanik

2011.06.26 | 16:16

2
kak taka PREZIDENT ta toy si niama sviasno IME

Добави коментар

Водещи новини