Калфин: Съдебната реформа трябва да се направи бързо

  • 12 юли 2015 11:55

  • 1534
  • 3
Калфин: Съдебната реформа трябва да се направи бързо
© Булфото

Кодексът за социално осигуряване, който съдържа пенсионните реформи, трябва да бъде приет преди лятната ваканция на парламента и няма логика той да се отлага. Това заяви във Варна социалният министър и зам.-председател на АБВ Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, предаде Дарик.

„Имаше опит от Патриотичния фронт, енергично подкрепен от Реформаторския блок, да се отложи за есента приемането на промените в пенсионната система под предлог да се увеличи срокът за предложения между първо и второ четене. Слава Богу то беше отхвърлено. Едната седмица срок, който тече от миналата сряда, е последната на много месеци, в които се обсъждат тези законопроекти”, коментира той.

Зад предложението за отлагане на пенсионната реформа стои желанието на реформаторите да я обвържат с подкрепата на АБВ за промените в Конституцията, смята Калфин.

„Радан Кънев има опит като политик и мисля, че подобен начин на търговия, по който той я представя, е абсолютно недопустим и неприемлив. Няма как АБВ да приеме подобно търгуване с Конституция и закони”, посочи социалният министър. Той увери, че по законите се работи с желание за максимално широка дискусия и от АБВ не са готови да отговарят на ултиматуми.

Проблемът с обсъждането на съдебната реформа не бива да се представя като привърженици и опоненти на промените, смята вицепремиерът.

По думите му най-големият страх на АБВ е, че съдебната реформа ще бъде компрометирана с поредна смяна на Висшия съдебен съвет, която няма да реши проблемите. "Ние настояваме съдебната реформа да се проведе бързо. Но настояваме да се проведе в съгласие. Не с извиване на ръце, не с детско цупене и тръшкане като в детската градина - дай си ми Конституцията, на си ти кодексчето", каза още социалният министър.

Калфин обясни и промените, които са залегнали в Закона за семейните помощи, целящи да се прекрати източването на системата и затягане на правилата за отговорното родителство. Ако дете не посещава три поредни месеца училище, или общо 6 в годината, надбавките, които се полагат на семейството му, ще бъдат спирани за една година.

Важно условие е обаче, в този процес училищата да бъдат активни, както и бюджетът им да не зависи от броя на учениците, обясни Калфин. По негови думи 25 на сто от ромските деца отпадат от училище, а при българчетата процентът е 5,6.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1534 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.07.13 | 05:56

3
И как да се случат реформите - като всички рипате и скачате срещу тях... Добре ви е както си е сега да можете да влачите и късате жива плът от Народа....
БОЙКО КУРВО

2015.07.12 | 15:27

2
БОЙКО БОРИСОВ ПЕДЕРАС ПЕДЕРАС БОЙКО БОРИСОВ ПЕДЕРАС ПЕДЕРАС БОЙКО БОРИСОВ ПЕДЕРАС ПЕДЕРАС

2015.07.12 | 15:27

1
BOIKO KURVO BOIKO KURVO BOIKO KURVO BOIKO KURVO NENZEV KURVA NENZEV KURVA NENZEV KURVA NENZEB KURVA

Добави коментар

Водещи новини