Симеонов, социолог: При едни нови избори ще се появят още по-силни радикални движения

  • 25 юни 2024 14:52

  • 1620
  • 10
Симеонов, социолог: При едни нови избори ще се появят още по-силни радикални движения
© Булфото (архив)

При едни нови избори ще се появят още по-силни радикални движения. Такава прогноза направи пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"Тези, които трябва да намерят решение, бяха подложени на протестно електорално поведение. Борисов казва, че е по-добре да има по-партиен кабинет, защото това означава по-ясна отговорност и по-голяма стабилност. Трифонов настоява за по-експертно и неполитическо правителство. Трудно е да се каже кой от двата пътя е по-смислен за страната. Ще трябва да се намери нещо средно. Мисля, че ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в се мъчат да направят това. Вече се появиха някакви белези на пропуквания в БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. "ВеличиеВеличие„Величие“ е националистическа политическа партия в България, учредена през" трябва да се пазят да не станат за смях и да не им разцепят групата. Дори ПП-ДБ нямат вътрешно единомислие по темата дали да се подкрепи такъв кабинет. Сигурен съм, че текат сондажи за получаване на по-широка подкрепа. Борисов се опитва да направи така, че всички да са доволни. Получавало му се е в годините, не знам дали този път ще успее". 

Евелина Славкова, социолог: При нови избори ще видим тежък фалит на партиите

Политическият анализатор Слави Василев е убеден, че няма да има правителство.

"Този път, по който продължаваме да вървим, не може да не ни отведе към реалната промяна. На Борисов му става все по-трудно. Това е ефект на надмогване на политическата система и елит. Ако сега не се състави правителство, или ще се промени политическата система посредством промяна в изборния закон, или ще дойдат нови играчи. Гражданите не трябва да живеят с усещането, че тази задънена улица ще ни отведе в неприятни моменти и усещания. Това е нормален процес. Липсата на перспектива за сериозна промяна все още е налице. Затова две трети не гласуват. Но това не е последната спирка". 

Разцеплението вече не е корупция-антикорупция, а е изток-запад, отбеляза Първан Симеонов.

"Любопитно е, че "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" говорят за анти - ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в фронт. Това показва първи признаци на гъвкавост. Рано или късно "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" ще трябва да направят завой, защото иначе остават неприложими в българската политика. Трудно обаче ДБ и Костадинов биха били заедно в нещо".

Не виждам с какво едни нови избори биха подобрили картината, отбеляза още социологът. 

Василев отбеляза, че "политическите лидери започват да стават много гъвкави в своето безсилие" и посочи, че отстоява противоположната теза.  

"В момента изживяваме еволюция. Едни нови избори ще ни приближат към ситуация, в която или ще се появи нов играч, или ще се появи експертно правителство, което наистина да бъде такова. Президентът наблюдава внимателно процесите в държавата. Не може да не си прави заключение, че тази поредица от избори е своеобразно чукане на неговата врата. Дали ще излезе от президентството, за да оглави партия, е трудно да се прогнозира. Българите добре биха възприели идеята за структурна промяна на политическата система. Очевидно е, че политиците няма да се сменят. Лицата са едни и същи. Това ще има стабилизиращ ефект". 

Първан Симеонов обаче не е оптимист по отношение на дълбинните структурни промени.

Социологът Добромир Живков: Има някаква политическа игра между ГЕРБ, ДПС и ИТН

"Нямаме сили да произведем качествена промяна. Конституционните са отрезвяващия пример. Не вярвам тези политици да имат мъдростта да мислят десет пъти преди да срежат. Нека оставим еволюцията да работи, да не променяме правилата ѝ". 

Василев вярва, че "ако има политическо водачество в лицето на нов политически лидер – (президента), който да предложи аргументирана промяна в политическата система, тогава бихме могли да видим структурно изменение". 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1620 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2024.06.25 | 22:24

10
ПРЕДИ ТОВА СЛАВИ ПЕ ДЕРАСТА МАГАРЕШКИ ВИТКОВ ГО РИТНАХ В КОКАЛЧЕТО НОВОТО ВРЕМЕ... БЪЛГАРИТЕ СТЕ ИЗРОДИ
БЪЛГАРИТЕ СТЕ ЛАЙ НА

2024.06.25 | 22:22

9
ПОЯВИХА ВИ ВЕЛИЧИЕ ГОВОРЕЩИ ГОВ НА
Стига!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2024.06.25 | 17:08

8
При едни нови избори няма да гласуваме защото няма да разрешаваме мръсни плъхове да ни разиграват! Народа каза КОЙ победи!

2024.06.25 | 16:54

7
Да,много партии пуяци без покритие.Дошли на вълната анти герб без да имат идеи за политики и развитие.Затова е така ,нещо като антибългаризма в РСМ.Не си дават сметка и не осмислят исторически как раздробени падаме под Османско.
Мими

2024.06.25 | 16:48

6
Др. Първан пак леко ,тънко ни бута в тръстиката. в тоя галъп са стадо платени мекерета
Асен

2024.06.25 | 16:43

5
Скрий се бе анус
????

2024.06.25 | 16:26

4
По-силни от ОПГ"герб" и "дпс-МАГНИТСКИ" ли,другарю Първан ?!
Никога вече ГЕРБщ

2024.06.25 | 16:12

3
Европа трябва да е за европейците а не за краварите

2024.06.25 | 15:19

2
Няма да имат шанс.

2024.06.25 | 15:19

1
Няма да имат шанс.

Добави коментар

Водещи новини