Джордж Сатлас, ICGB: Обединените усилия на Гърция и България повишиха нивото на енергийна сигурност на региона

  • 05 юни 2024 11:34

  • 333
  • 1
Джордж Сатлас, ICGB: Обединените усилия на Гърция и България повишиха нивото на енергийна сигурност на региона
© Владимир Иванов

Чрез ICBG България си сътрудничи в един общ проект за повишаване на енергийната сигурност, който е допълнение към всички ресурси, които трябва да работят едновременно.

Това каза по време на провелия се на 4 юни форум ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2024, организиран от Profit.bg, Джордж Сатлас, изпълнителен директор на Interconnector Greece - Bulgaria от гръцка страна.

„Ние се намираме буквално в средата на всичко важно, което се случва в региона. Свързваме българската транспортна система с трансатлантическата тръба, която транспортира газ от Азърбайджан до Европа“, посочи Сатлас.

Тръбата, която управлява ICGB, е сериозна стъпка в посока енергийната сигурност, както на страната, така и на целия регион. ICGB е част от вертикалния газов коридор, който свързва Гърция с България, Румъния, Унгария, Украйна и даже Молдова.

ICGB се занимава и с комуникацията с регулаторните органи както в България, така и в Гърция. Компанията оперира с обем от 3 милиарда кубични метра природен газ, но разполага с капацитета да го разшири до 5 милиарда кубични метра. За сравнение – 5 милиарда кубични метра природен газ се равняват 2 пъти на общата консумация на България на този източник на енергия. Сатлас заяви, че крайната цел на компанията е да достигне възможност за трансфер на 10 милиарда кубични метра газ.

Тръбата, която управлява ICGB, представлява нова парадигма на енергийната сигурност на региона

След случилото се с доставките на руския газ при началото на военния конфликт с Украйна, тази алтернативна инфраструктура подпомага намаляването на риска от твърде високи цени на енергията, обясни Сатлас. ICGB е свързващото звено между Изтока и Запада. Използвайки тази допълнителна инфраструктура доставката на допълнителни количества природен газ е гарантирана и главното предимство е, че той може да бъде закупен от доставчика, който го предлага на най-добра цена, допълни изпълнителният директор на ICGB от гръцка страна.

Инфраструктурата на ICGB също така дава възможност на Молдова да се еманципира от доставките на руски газ, което показва на практика, че огромните количества природен газ, произвеждани на север, могат реално да бъдат използвани както от Молдова, така и от Украйна, където има възможност да бъдат и съхранявани.

Съхранението на енергия е от изключителна важност за енергийния пазар и България разполага с чудесни възможности за това, каза още Сатлас.

Природният газ е много лесен за трансформация в електроцентралите. Той подпомага и ефикасното преминаване към въглеродна неутралност. Както знаем България използва сериозно количество въглища като източник на енергия, но замяната им с газ може да намали до 6% от вредните емисии, отделяни при преработката на въглища. По този начин България ще последва Гърция по пътя към използване на по-зелена енергия. В момента нашата страна се намира в долните граници на използването на възобновяеми енергийни източници в Европейския съюз, но се движи нагоре с бързи темпове, каза още Джордж Сатлас.

По въпроса за преноса на водород той сподели, че тръбите от инфраструктурата на ICGB са подходящи за това и ще има нужда от сравнително малко допълнителни инвестиции. Според Сатлас това, което е необходимо да се случи в тази насока, е индустриите да започнат трансформация, за да могат да използват водорода като енергиен източник. Защото, ако няма търсене, няма да има нужда и от предлагане на водород за индустриални цели.

В заключение Джордж Сатлас обобщи, че с обединени усилия, успехът е гарантиран. Заедно Гърция и България вече успяха да повишат енергийната сигурност на региона, но трябва да се има предвид начинът, по който всички обединени ресурси ще работят в синергия в бъдеще.

Последвайте канала на

Novini.bg
333 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.05 | 11:44

1
Браво! Fuck ruZZia!

Добави коментар

Водещи новини