Проф. Веселин Вучков: МВР изживява една от най-драматичните си кризи

  • 21 април 2024 12:54

  • 974
  • 2
Проф. Веселин Вучков: МВР изживява една от най-драматичните си кризи
© Нова телевизия

Обвиненията за участието на главния секретар на МВР Живко Коцев в престъпна група за контрабанда нанасят тежък удар върху министерството. Това заяви пред БНР проф. Веселин ВучковВеселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г., бивш вътрешен министър, преподавател в НБУ и ЮЗУ.

"МВР изживява една от най-драматичните си кризи, поне на имиджово ниво. Има и вътрешни проблеми. Преодоляването ѝ няма да стане изведнъж. Но колкото по-бързо се намери начин, толкова по-добре. Това много зависи от новото професионално ръководство". 

Много хора поставят разделителни линии между МВР и съдебната система, а това не бива да се прави, посочи още проф. Вучков.

"Скандалите в съдебната система, макар и различни като генезис, имат нещо общо с това, което се случва във вътрешното министерство. Всичко ще бъде вплетено и в една много грозна и кална предизборна битка. В министерството наистина има криза на доверието. Гражданите имат все по-малко. Трябва да се намери начин това да се преодолее - да няма скандали от подобен род в близко време, както и тези, които са били замесени в подобни прояви, да си получат заслуженото". 

Той посочи, че през последните 15-20 години е ставал свидетел "на подобни начинания, които започват с фойерверки в началото, а в крайна сметка чуваме или постановления за прекратяване, или оправдателни присъди". 

"Но каквото и да се случи, този ефект на подронване на доверието към вътрешното министерство е трудно заличим". 

Веселин ВучковВеселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г. сподели в предаването "Неделя 150", че най-големи трудности е изпитал заради липсата на подкрепа за сериозна реформа в МВР, когато е заемал поста на вътрешен министър.

"Както и паралелно с това да бъда задължен да работя с хора, срещу които съм говорил в предизборната програма и които олицетворяват точно обратното на това, което искаш да направиш".

МВР се нуждае от оптимизация на вътрешните работни процеси, убеден е Вучков. Необходимо е и развитие на човешките ресурси, посочи още той.

Министър Стоянов обяви: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

"Има една прослойка от около 6400 държавни служители в МВР, които взимат и заплата, и пенсия. Това са предимно хора на ръководни постове. Принципът, който следват е "ден да мине, друг да дойде". Така се стопира естественото развитие и подмладяване на състава". 

Той отбеляза, че вече е приет закон, с който заплатите на всички служители в МВР ще бъдат увеличени с между 25 и 30% от първи януари 2025 година. "Необходимост от съкращаване на административни структури и постепенно освобождаване на всички пенсионери. Самоцелното увеличаване на заплатите няма да доведе до нищо добро". 

За да направиш сериозни реформи, трябва да имаш убедително политическо мнозинство в парламента, обясни още проф. Вучков.

"Най-вероятно структурата на МВР  ще си остане такава, каквато  е в момента". 

Сегашният министър Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните не е политически човек, каза Веселин ВучковВеселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г.. "В същото време зад него няма ясна политически сила".

Затова едва ли може да се очаква сериозна реформа, смята професорът. Той допуска също, че има политици, които се страхуват от извършването й.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
974 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:16

2
❤️ Г­­­о­­р­­е­­щ­и­­ ­м­­­о­­м­­и­­­ч­­е­­т­а­­­ ­­в­­и­­­ ­­­о­­ч­­­а­­к­в­­а­­т ­­­-­­ X­­1­8­­­.­­F­­­U­­­N

2024.04.21 | 20:08

1
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук----> shout.to/ketoex

Добави коментар

Водещи новини