Журналисти: Със служебния кабинет имаме не по-малко Радев, а повече ГЕРБ

  • 19 април 2024 12:55

  • 801
  • 2
Журналисти: Със служебния кабинет имаме не по-малко Радев, а повече ГЕРБ
© Булфото

Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в и Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще си стиснат ръцете, защото нямат интерес да си прехвърлят отговорността. Това заяви журналистът Генка Шикерова в ефира на Дарик радио.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

Тя разкри, че в разговор с Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С бившият премиер е заявил, че най-вероятно се прави елегантно овакантяване на поста на Държавен фонд „Земеделие“, където целта е да се сложи конкретен човек от тази политическа сила, за която си говорим, че е в основата на нареждането на политическия пъзел. Той уточни, че многократно са правени опити да му бъде пробутан този човек за различни постове вътре в правителството.

„Постът в ДФЗ винаги е бил важен, защото това е институция, която управлява страшно много пари“, уточни Шикерова.

Главчев след срещата с президента: Няма новина, диалогът продължава

Колегата ѝ Дарина Сарелска смята: „С Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, се случва нещо хубаво за прозрачността в политическия процес – хубаво е, когато няма задкулисие, а вече всичко се случва пред лицата на всички нас. Очевидно с този кабинет имаме не по-малко Радев, но повече ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и кадруването и инженеринга на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в в този служебен кабинет. Имаме равно приближен до всички кабинет. Да ни е честита конституционната реформа!“

Журналистът Асен Генов е категоричен, че балансът е нарушен с шестата поправка: „Ако досега критиките са били за това, че Радев поставя България в състоянието на президентска република, то сегашните промени в основния закон са недосмислица. Говоренето за политика у нас се изпълни с много красиви думички като „равно приближен“, „равно отдалечен“ кабинет, но няма законова и конституционна норма, която да предполага едно от тези твърдения да бъде правило. Както и няма логика Радев да откаже да изпълни желанието на Главчев, така и няма логика, по която да обвиняваме ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, че предлагат свой зам.-председател за външен министър. Нинова говори за неутрален и равно отдалечен човек – ами няма такова нещо в Конституцията.“

Той напомни, че неведнъж бяха предупреждавани парламентаристите, участвали в конституционните реформи, че действат прибързано.

„Радев продължава да компрометира начина, по който България седи вътрешнополитически и на международната сцена. Рюте попитал вчера Главчев какво се случва в България – убеден съм, че има доза ирония в този въпрос. Радев съзнателно бави нещо, което той би трябвало да направи. Ако се върнем и към самия пост на министъра – той е много пестелив човек, цялата държава разбра колко е роумингът в Черна гора. Отива да си вземе костюмите – не мога да повярвам, че съществува хипотеза, при която един министър в първия работен ден трябва да замине за Черна гора, за да си събере костюмите и да се покаже у нас. Ако пък бъде сменен, остава въпросът трябва ли да бъде върнат на досегашния си пост като посланик на България в Черна гора. Изключителен абсурд, който се разиграва пред очите ни“, допълни Генов.

Бившият общински съветник Иво Божков е на мнение: „Изключително политически е този кабинет, и то партиен. Служебните кабинети не са били никога партийни. Винаги в спазването на духа на Конституцията е имало тази отдалеченост от партиите. Няма лошо да има политически кабинет, това е и същността на продължението редовният кабинет да си изпълнява функциите до изборите. То и сега се случва това, но под една нечистоплътна форма.“

„Сметната палата е тази, която прави проверка на партиите, която контролира и валидира общините, където има поле за разхищаване на евросредства и не само. Тук идва въпросът защо така изявено в миналото партийно лице (бел. ред. Димитър Главчев) влиза в тази институция и става служебен премиер. Никога пренавиването на един момент от партиите, които държат юздите, не е играло в тяхна полза“, категоричен е той.

„Безспорно има много какво да се критикува по промените в Конституцията. Надявам се залогът съдебна реформа е бил цената, за която всичко друго да се приеме“, каза още Божков.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
801 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:21

2
❤️ Г­­о­­р­­е­­­щ­­и­ ­м­о­­м­­и­­­ч­­е­т­­а­­ ­­в­­­и­­­ ­­­о­­ч­­а­­­к­­в­а­­т ­-­­ X­­1­­­8­­.­­­F­­­U­N
имаме

2024.04.19 | 14:31

1
зблъсък на сик и вис

Добави коментар

Водещи новини