Замразяват либерализацията на тока за една година

  • 17 април 2024 18:15

  • 1744
  • 3
Замразяват либерализацията на тока за една година
© Pixabay

Депутатите от енергийната комисия замразяват либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да е от 1 юли тази година, но три законопроекта - на БСП,  общ на ГЕРБ-СДС и ДПС, и ИТН, предвиждат отлагането ѝ с една година. Тя бяха гласувани с мнозинство от 15 гласа и в петък ще влязат в пленарна зала.

Първият законопроект беше внесен от депутатите от БСП с първи подпис на Корнелия Нинова, на 21 март. В сряда, 17 април, в парламента бяха депозирани и тези на ГЕРБ-СДС и ДПС и на ИТН. И трите са аналогични и на второ четене вероятно ще бъдат обединени. 

Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на тока за бита по регулирани цени. Председателят на енергийния регулатор подкрепи отлагането, но заяви, че е трябвало това решение да бъде взето през февруари, тъй като на дружествата им трябва време да подготвят предложения за цени. Той прогнозира, че вероятно ще се наложи КЕВР да се произнесе колко да струва тока за бита не от 1 юли, а от 1 август. Такъв прецедент е имало през 2015 г. 

Основно депутатите от БСП, ГЕРБ, ДПС и ИТН защитиха проектите си. Основните дебати бяха между Драгомир Стойнев, Делян Добрев, Рамадан Аталай от една страна и Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната".  

Не можем да отлагаме либерализацията на пазара на тока

Драгомир Стойнев от БСП заяви, че е приятно изненадан, ме и други политически сили имат подобни предложения. Ако преди месеци само опозицията имала притеснения, че реформата за преминаване са свободен пазар на едро не е подготвена и че ще настъпи хаос, сега вече и други политически сили го признават. Приемането на либерализацията на едро е била приета само, за да се обслужи плана за възстановяване и второто плащане по него. 

Стойнев смята, че сегашният служебен кабинет няма капацитет да се справи с тази реформа, въпросителните са много и идват и крайните снабдители, които се чудят откъде ще намерят свободен финансов ресурс и с месеци да качат компенсациите. Фондът "Сигурност на електроенергийната система" пък трябвало да провери едва ли не всички сметки на потребителите, които са 4,7 млн.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1744 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.04.17 | 22:04

3
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman
0 Prozent

2024.04.17 | 21:00

2
Rhein Metall
Снежко Снежев

2024.04.17 | 18:48

1
Кооооооооооо.... нееееееееее:)))!

Добави коментар

Водещи новини