Не можем да отлагаме либерализацията на пазара на тока

  • 25 март 2024 11:24

  • 443
  • 4
Не можем да отлагаме либерализацията на пазара на тока
© Novini.bg/ Canva

Пътуването с посока либерализация на пазара на електроенергия започва тази година от 1 юли. От БСП обявиха, че има повод за притеснение и затова поискаха либерализацията за домакинствата да се отложи с една година. До 31 март трябва да бъде попълнен и дефицитът от 1 млрд. лв. във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Основният въпрос за домакинствата остава как и на кого ще плащаме.

"Въпреки че либерализацията предстои, от 1 юли за домакинствата нищо няма да се промени, защото това, което реално се случва, е, че правомощията, които КЕВР имаше всяка година - да актуализира цените на тока, сега преминават в ръцете на Министерския съвет. Процесът е политически и затова има напрежение", коментира енергийният експерт Констанца Рангелова в студиото на "България сутрин".

Ще се отрази ли на сметките за ток либерализацията на енергийния пазар?

По думите на главния асистент в Института за икономически изследвания към БАН д-р Теодора Пенева не е ясен механизмът, по който ще се компенсират крайните потребители и има много нерешени въпроси, които трябва да се разпишат в закона и в регулациите.

На въпрос ще има ли скок в цените на електроенергията, Рангелова отговори, че шансът е малък и обясни, че се намираме в чувствителен период и не мисли, че политическите фигури, които ще участват в процеса на образуване на цената, ще си позволят скок.

"Единственото, което е проблем за Фонд "Сигурност на електроенергийната система" е, че ще има по малко пари, които да се точат в тази посока", добави Рангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Дълги години тези пари бяха използвани са субсидиране на въглищни централи. Либерализацията е изключително важна. Вече сме се забавили с това постоянно отлагане. Ако бяхме либерализирали преди 2021 г., щяхме да сме в много по-стабилно положение. Без либерализация електроенергийният сектор е в застой. Ножът ще опре до кокала и няма да има какво да направим, тежките последствия ще стигнат до самите потребители", заяви още Рангелова.

Пенева също е на мнение, че отлагането няма да помогне. Тя подчерта, че не може да избягаме от този ангажимент.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
443 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 08:35

4
❤️ Г­о­­р­­е­­­щ­­­и­ ­­м­о­­­м­­и­­ч­­­е­­­т­­­а­­ ­­в­и­­­ ­­о­ч­а­­к­­­в­­­а­­­т ­­­-­­ X­1­­­8­.­F­­U­­­N

2024.03.25 | 12:13

3
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/bman

2024.03.25 | 11:33

2
може ли на следващите избори да гласуваме за бай Тошо?
ПРИБРАХА ВЪГЛИЩАТА

2024.03.25 | 11:31

1
ДА НЕ ГИ ПИПАТ ПСЕТАТА, ГАЗ НЯМА, СЛЕДВА ЦЕНИТЕ ВНОСНИ, КАТО ТЕЗИ НА БЕНЗИНА :)

Добави коментар

Водещи новини