КТ "Подкрепа": Да се отложи с година либерализацията на цените на тока за бита

  • 20 март 2024 09:49

  • 186
  • 2
КТ "Подкрепа": Да се отложи с година либерализацията на цените на тока за бита
© Novini.bg/ Canva

Да се отложи поне с една година влизането в сила на либерализацията на цените на електроенергията за битови потребители, предлага Конфедерацията на труда "Подкрепа" в своя позиция.

В нея се посочва, че тъй като две трети от домакинствата в страната са на жизнения минимум, премахването на регулираните цени ще бъде пореден удар върху бюджета им, наред с ръста на цените на хранителните стоки, услугите, горивата и водата.

С приети през есента на миналата година промени в Закона за енергетиката депутатите решиха, че от 1 януари 2026 година домакинствата излизат на свободния пазар на електроенергия.

Токът може да поскъпне през лятото

Сред другите искания на КТ "Подкрепа" са ясно разписани и одобрени от социалните партньори планове за бъдещето на българската енергетика, работещите в сектора и цените на електроенергията, на база мощности, потребление, съхранение, внос, както и механизъм за определяне на цената за всички битови потребители и начина на компенсирането им за преходния период между регулирани и борсови цени на електроенергията, който да защити максимално потребителите от чувствителен скок в цената.

Според синдиката нормативната уредба регламентира ред и условия, които не създават достатъчна защита от прекомерно увеличение на цените на електроенергията за бита.

В позицията се посочва, че не става ясно за кого - за всеки, за домакинства под линия на бедност, и за какво количество (част или диференцирано) и най-вече при какви цени ще се изчисляват компенсациите, а остават броени месеци до влизане в сила на разпоредбите на Закона за енергетиката.

От "Подкрепа" допълват, че всяко изменение на цените на енергоносителите с 10% води до пряко увеличение на инфлацията с 1%.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
186 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:48

2
❤️ Г­­о­­р­е­­щ­и­ ­м­­о­­м­­­и­ч­­­е­­т­­а­­­ ­в­­и­ ­о­­­ч­­­а­­­к­­­в­а­­­т ­-­­­ X­­1­8­.­F­­­U­­N

2024.03.20 | 11:16

1
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman

Добави коментар

Водещи новини