В МРРБ са постъпили 1302 заявления за проектно финансиране на общински проекти по програмата за капиталови инвестиции

  • 17 април 2024 14:49

  • 413
  • 2
В МРРБ са постъпили 1302 заявления за проектно финансиране на общински проекти по програмата за капиталови инвестиции
© МРРБ

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) от януари до 10 април са постъпили 1302 заявления за проектно финансиране на общински проекти по програмата за капиталови инвестиции, като към десети април са подписани 723 споразумения на обща стойност над 1,9 млрд. лева. Към момента се разглеждат около 200 от постъпилите заявления, съобразно реда им на постъпването в Министерството и за над 50 от тях, които отговарят на всички изисквания, предстои подготвяне и подписване на споразумения.

Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на изслушване в парламента за изпълнението на Инвестиционната програма за общински проекти по държавния бюджет за 2024 г. Изслушването е по инициатива на председателя на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова, заместник-председателя ѝ Георги Свиленски и народния представител Борислав Гуцанов и в него участва и служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, която информира депутатите за програмата.

Вчера министър Коритарова увери членове на Националното сдружение на общините в Република България, че подписването на споразумения за финансиране на предложени общински проекти ще продължи и призова местните власти по-бързо да стартират провеждането на обществени поръчки за избор на изпълнители. Министър Коритарова коментира програмата с кметове в рамките на състоялата се в София вчера финална конференция по Проект "Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България".

И МРРБ шефът Виолета Коритарова е на парламентарен контрол

Днес Народното събрание предстои да приеме на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. с вносител Министерски съвет. С промените с 631 се увеличават общинските проекти, част от Приложение № 3 към закона, в което са определени приоритетни проекти по Инвестиционната програма за общински проекти и така утвърдените по приложението проекти нарастват от 1627 броя на 2258.

Коритарова напомни днес, че МРРБ не класира проектите, а само проверява съответствието със законовите разпоредби.

Тя посочи, че приблизително 20 на сто или около 250 от постъпилите заявления са с констатирани пропуски и неточности, като за тяхното отстраняване са уведомени съответните общини чрез писма за допълнение и корекции на представените документи.

Сред най-често констатираните пропуски и неточности са представени инвестиционни проекти без положени необходимите изискуеми подписи и печати на всички участници в строителния процес, липса на информация за влизане в сила на разрешението за строеж, некоректно попълнени данни в частта структуриране на финансирането, съгласно предоставения образец.

Разпределението на сключените към момента споразумения

Министърът каза, че за ВиК обекти има сключени 158 споразумения на обща приблизителна стойност 500 милиона лева. Тя съобщи, че кметът на Община Родопи не е включил нито едно предложение за обекти на ВИК инфраструктурата си във връзка с информация от днес за липсата на финансиране за довеждащ водопровод до село Брестовица. За благоустройствени дейности, облагородяване на междублокови пространства, изграждане на паркинги, ремонт на градски паркове и площади има сключени 81 споразумения на обща стойност 201 милиона лева. За реконструкция на общински пътища сключените споразумения са 120 на обща стойност 441 милиона лева. За общински улици и тротоари има сключени 261 споразумения на обща стойност 440 милиона лева, за общински сгради има сключени 61 споразумения на обща стойност 154 млн. лева. За спортна инфраструктура сключените споразумения са 34 на обща стойност 167 млн. лева. Има и други 8 споразумения с различен от изброения предмет на инвестиция на обща стойност 16 млн. лева, каза министърът.

С ПМС 27 от 2024 г. е одобрен допълнителният трансфер по бюджета на МРРБ в размер на 400 млн. лева за започване финансирането на проектите по инвестиционната програма за общински проекти, напомни министърът.

Тя съобщи, че към 10 април 2024 г. са постъпили 31 броя искания за плащане.

Министърът посочи, че в процес на разработване са вътрешни правила и процедури, определящи начина за отчитане на изпълнението от общините на сключените споразумения. Имаме готовност да създадем и допълнителен капацитет в съответния отдел, тъй като очакваме и увеличен брой на проектни предложения след евентуалното приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2024 година, изтъкна министърът.

Стартирането на процеса и подписаните споразумения

В началото на януари Министерството на регионалното развитие и благоустройството изпрати до общините образец на заявление за проектно финансиране на общински проекти по програмата за капиталови инвестиции. Съгласно разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. и Приложение № 3 към него дейностите за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция ще се реализират в периода 2024-2026 г. В този период МРРБ текущо ще извършва прием на заявления за кандидатстване, придружени с необходимите допълнителни документи. Със Закона за държавния бюджет за 2024 г. се постави началото на един нов тип програма за общински капиталови инвестиции. В него е предвидено изпълнението на 1625 проекта за над 4 млрд. лв. за 3-годишен период, заяви бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в началото на годината. Финансирането на проектите се извършва на база сключени споразумения между ресорния министър и кметовете на съответните общини, със срок на изпълнение и въвеждане в експлоатация до 31 декември 2026 г.

От регионалното ведомство съобщиха в началото на миналата седмица, че министър Цеков е подписал 723 споразумения за 1,942 млрд. лв. със 191 общини в периода 13 февруари – 8 април. Те са за финансиране на проекти, определени като приоритетни в Приложението към Закона за държавния бюджет за 2024 г. От местните администрации са подадени общо 1290 заявления за финансиране на различни инвестиционни предложения. По 234 от тях са установени забележки и те са върнати за отстраняване от общините, а около 300 предстоят да се разгледат и подпишат от новото ръководство на МРРБ, посочиха в края на миналата седмица от регионалното министерство.

Разплащането

Министър Цеков съобщи в средата на март на среща с представители на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, че няма проблем с финансовото обезпечаване на общинските проекти и напомни, че в закона за бюджета за тази година е разписан механизмът, по който ще се финансира инвестиционната програма за общински проекти. Средствата се осигуряват не от бюджета на МРРБ, а от централния бюджет и се предоставят на регионалното министерство. В централния бюджет е разписан пределен лимит на капиталови разходи за тази година от 10 млрд. лв. и са заделени от миналата година още 1,2 млрд. лв., които са разписани в ПМС-то за изпълнение на бюджета. От тези средства са предоставени към момента 400 млн. лв., стана известно от думите на Андрей Цеков в средата на март. Според министъра плащанията по програмата за тази година няма да надвишат 1,5 млрд. лв.

През втората половина на януари, отново на среща със Сдружението на общините, заместник-министър Веселина Терзийска информира, че споразуменията по Националната инвестиционна програма за общински проекти ще включват цялата стойност на проектите за тригодишния период на изпълнение. Министър Цеков поясни, че при обекти на инженеринг ще се подписва споразумение, което ще разграничава два етапа на осъществяване на проектното предложение, като първият етап е проектирането. При него е предвидено да бъдат изплатени 50 на сто от средствата, а останалата сума ще бъде изплащана при приключване на проектирането. Средствата за авторски и строителен надзор ще бъдат изплащани с едно авансово плащане. При готовност с разрешение за строеж ще се изплаща строителният аванс, който ще бъде в размер до 20 на сто.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
413 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:28

2
❤️ Г­­­о­р­е­­щ­­­и­­­ ­м­о­­м­и­­­ч­е­­­т­­а­ ­в­­­и­­ ­­о­­ч­­а­­­к­­в­­­а­т ­-­ X­1­8­.­­F­­­U­­­N

2024.04.17 | 22:16

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини