На 6 юни започва ремонтът на над 21 км от път III-992 Росен - Ясна поляна

  • 05 юни 2024 14:19

  • 192
  • 0
На 6 юни започва ремонтът на над 21 км от път III-992 Росен - Ясна поляна
© Pixabay

На 6 юни стартира основният ремонт на 21,4 км от път III-992 Росен - Ясна поляна. Участъкът, който ще се рехабилитира започва след пътния възел с второкласния път II-99 Бургас – Царево, преминава през селата Росен и Веселие и завършва след село Ясна поляна.

Инвестицията е за над 30 млн. лв. и средствата са от републиканския бюджет, информират от АПИ.

До две седмици започва ремонтът на пътя Мъдрец – Гълъбово

Третокласният път е дублиращо трасе на път ІІ-99 в участъка от Бургас до Приморско, като е с 5,5 км по-кратък. С ремонта на отсечката ще се намали интензивността на движение по пътя Бургас – Приморско – Царево и ще се повиши безопасността на пътуване. Отсечката е построена през 1932 г. През 1974 г. е реконструиран 2-километров участък. През 1978 г. са положени асфалтови пластове и от тогава повече от 45 години пътят не е основно ремонтиран.

При ремонта на Росен - Ясна поляна ще се изградят два нови моста, които ще са на мястото на съществуващите. Единият е над р. Росенска, а другият при 9-ти км между Росен и Веселие. И двете съоръжения са с компрометирани устои и фундаменти и това налага изграждането на нови. Ще се ремонтират и 5 кръстовища. От тях две са с пътища за мина Росен, едно е при общинския път за с. Атия, а още две са с общинските пътища за с. Равна гора и с. Равадиново.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 450 календарни дни. Първоначално строителните работи ще се изпълняват без спиране на трафика, като превозните средства ще преминават в платното, в което не се работи. На следващ етап при извършване на реконструкция в определени отсечки движението ще се пренасочва по обходни маршрути за осигуряване безопасността на шофьорите. В участъците в населените места при необходимост пътуващите ще се отбиват по съседни улици след съгласуване с местната администрация.

Изпълнител на проекта е ДЗЗД „СТРАНДЖА 2022“, с участници: „ПСТ Груп“ ЕАД и „ОРС – ИНФРАСТРУКТУРА“ ООД, избран след проведена открита процедура по ЗОП. Стойността на договора е 30 023 818,55 лв. с ДДС. Строителният надзорът е възложен на ДЗЗД „Трансконсулт Група-БГ“, с участници: „ТРАНСКОНСУЛТ-БГ“ ООД и „ТРАНСКОНСУЛТ – ГРУПА“ ЕАД. Техният договор е за 664 772,90 лв. с ДДС.

Последвайте канала на

Десислава Станева
192 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини