Илияна Йотова: Всеки ден ни изненадват нови кризи

  • 16 април 2024 19:13

  • 1505
  • 11
Илияна Йотова:  Всеки ден ни изненадват нови кризи
© Булфото (архив)

„Конституцията не е набор от думи, а философия на управление, на регулиране на обществените отношения, на стабилността на държавата. Поредните предсрочни парламентарни избори показват, че дяволът е не само в конституционните промени, а в невъзможността на тези, които сме избрали, да претворяват основния ни закон в практиката. В Търновската конституция беше поставено началото на четирите начала – свобода, равнопоставеност, самоопределение, сигурност. Добре е често да се връщаме към тези редове.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , на тържественото събрание на Съюза на юристите в България по случай Деня на Конституцията и професионалния празник на юриста, събощиха от пресцентъра на държавния ни глава.

„Вярвам много във вашата дейност, авторитет, професионална чест – вие сте призвани да браните правото от многото нечисти ръце, които му посягат“, поздрави Йотова присъстващите.

„Прекланяме се пред бащите на българската държавност, които поставиха нейните стабилни основи с приемането на първата българска конституция – Търновската на 16 април 1879 г. Дължим почит и към тези, които през 1991 г. създадоха и утвърдиха основния закон на страната. Избраниците в Седмото велико народно събрание поеха своята отговорност, бяха с различни виждания, спореха, но имаха една отправна точка – България да се движи напред“, посочи вицепрезидентът.

 „Водени от стремежа да рушат всичко преди тях, но без ясната мисъл какво ще съградят, водени от прекомерната амбиция „власт на всяка цена“, дори с цената на поругана Конституция – днес едни хора, с доста по-различен светоглед и доста съмнителни професионални качества, промениха българската Конституция за шести път, не се посвениха и да посегнат върху държавността“, подчерта Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът изтъкна, че основната функция на Конституцията е да осигури стабилност на правовия ред и всяко конюнктурно посегателство, и че всяко прибързано действие, нечутите професионални становища, нечутото мнение на българските граждани са удар върху държавността.
 

Йотова посочи още, че предупрежденията на юристите към политиците за последните конституционни поправки са били правилни. „България се размина на косъм от безпрецедентна конституционна криза – невъзможност да се назначи служебно правителство, следователно невъзможност да се насрочат предсрочни избори. Бъдещето ще покаже дали този трус се е разминал. Факт е обаче, че всеки ден ни изненадват нови кризи“, подчерта Йотова.

Вицепрезидентът изрази опасение, че заради прекомерна употреба девалвира идеята за съдебна реформа.

„Тепърва предстои да видим конкретните приложения на промените в частта „Съдебна власт“, за чиито потенциални опасности от допълнителна политизация на съдебната система Съюзът на юристите също предупреждаваше“, посочи Йотова. Тя подчерта, че неспирните скандали в съдебната система сериозно разколебават доверието на гражданите в повелята на чл. 117, ал. 1 от Конституцията: „Съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата“.

В приветствието си вицепрезидентът припомни част от процеса по приемането на Търновската конституция преди 145 години. „На 10 март 1879 г. събранието пристъпи към разглеждането на Конституцията. Д-р (Константин) Стоилов предлага комисия от 15 души, която да даде „точно мнение за главните мисли, които са в основата на устава, да ги извади наяве, да ги освети с науката и опита от живота“. Дядо Славейков е против създаването на комисия. „Нашите комисии се разкомисват“, реагира той. Приема се предложението на д-р Стоилов и 15 души застават с имената си в много напрегната обстановка, разделено събрание, с цялата си отговорност за това как ще изглежда бъдещата Конституция“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и подчерта, че 145 години по-късно тези, които направиха последните поправки в Конституцията, обясниха на българския народ, че не помнят кой ги е предложил и написал.

Йотова за поисканата смяна на външния министър: Президентът обмисля своето решение, събира всякаква информация

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1505 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Мими

2024.04.16 | 19:44

1
баба свинка да не е станала говорител на чорапа
Danco

2024.04.16 | 20:04

2
Илияна Йотова: mnogo simpaticna zena i cestna kato Radev
????

2024.04.16 | 21:52

3
"Другарко" Йотова, Вие ИНТЕРЕСУВАТЕ ли се от това:КЪДЕ е "ИЗЧЕЗНАЛАТА" ПЪТНА КАРТА????
като живеете

2024.04.16 | 21:53

4
в паралелен свят..

2024.04.16 | 22:02

5
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

2024.04.16 | 22:31

6
И ти си един паразит

2024.04.16 | 22:31

7
И ти си един паразит

2024.04.17 | 01:12

8
Добрите ОСВОБОДИТЕЛНИ СИЛИ на РУСИЯ и ДОБРИЯТ ПУТИН ОСВОБОЖДАВАТ ПОКОРЕНИТЕ СЛАВЯНСКИ ЗЕМИ. РУСИТЕ НАПРЕДВАТ! РУСКИЕ ИДУТ! УРА БРАТЯ СЛАВЯНИ!

2024.04.17 | 01:14

9
Добрите ОСВОБОДИТЕЛНИ СИЛИ на РУСИЯ и ДОБРИЯТ ПУТИН ОСВОБОЖДАВАТ ПОКОРЕНИТЕ СЛАВЯНСКИ ЗЕМИ. РУСИТЕ НАПРЕДВАТ! РУСКИЕ ИДУТ! УРА БРАТЯ СЛАВЯНИ! КРАЙ БОСПОРА ШУМ СЕ ВДИГА, ЛЪСКАТ САБИ, ЩИТОВЕ......

2024.04.17 | 05:42

10
Мен пък не ме изненадват.

Добави коментар

Водещи новини