Политологът Ружа Смилова предупреди: Изкуствено генерираните скандали водят до оттегляне на избиратели

  • 12 април 2024 20:33

  • 535
  • 11
Политологът Ружа Смилова предупреди: Изкуствено генерираните скандали водят до оттегляне на избиратели
© Nova News

Има увеличаване на подкрепата за ГЕРБ в сравнение с данните от замервания на общественото мнение през ноември и декември, но няма срив на подкрепата спрямо тези нива по отношение на "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Донякъде е изненадваща голямата разлика, която те правят. Това каза политологът доц. д-р Ружа Смилова в интервю за "Фокус" като коментар на изследването на "Галъп", което показва избирателна активност под 40% и преднина от 10% за ГЕРБ-СДС.

Тази преднина тя обясни с неслучилата се ротация и по-убедително артикулираната в медиите позиция на ГЕРБ. "Аз очаквах по-скоро да видим намаляване на подкрепата на ПП-ДБ, отколкото увеличаване на подкрепата на ГЕРБ, имайки предвид проучването на "Маркет Линкс“ за високите нива на разочарование от политическия процес сред българите. Над 50% от хората са разочаровани и няма как това разочарование да се превежда в увеличаване на рейтинга на която и да е от партиите, които бяха в управлението до момента“, коментира Смилова.

През последните години избирателната активност е трайно под 40%, отбеляза тя. "В известен смисъл ме изненадва, че колегите дават 40%. Аз лично очаквах тя да падне повече. Ще видим дали това, че изборите ще бъдат 2 в 1, няма да доведе до увеличаване на избирателната активност“, допълни политологът.

"Галъп" с първа прогноза за избори 2 в 1 след последните скандали в държавата

Тя изрази тревога от това, че изкуствено генерираните скандали водят до оттегляне на немалък процент избиратели от избирателните урни. "Виждали сме го още 2013 г. с Костинброд, виждали сме го да се повтаря многократно. Един от критериите, по които ще бъде оценявано дали изборите са проведени честно, е колко скандали ще видим. Колкото по-малко скандали, толкова по-добре. И колкото по-малко се месят службите в изборния процес със сигнали, толкова по-добре. Това не значи, че МВР не трябва да си върши работата. Видяхме, че МВР не си вършеше добре работата на местния вот и допусна доста голям процент купуване на гласове – нещо, което не беше така по време на служебните кабинети, които организираха поредица от три избора“, посочи Ружа Смилова.

Тя очаква кампанията за европейски и национални избори да бъде ожесточена. "Вместо разговор и дебати за политики, ще видим компроматна война. Вече започнаха първите удари. Най-тревожното е, че в тази война за пореден път виждаме прякото участие, и то селективно участие на службите – ДАНС, МВР, прокуратурата, които избират да вадят компромати за едни политически играчи и системно пренебрегват сигнали, които могат да имплицират други политически сили. Това води практически до намеса на службите в политическия процес. Вместо те да гарантират равнопоставеност на играчите, честно и неутрално провеждане на изборите, за пореден път ставаме свидетели на въвлеченост на службите и заемане на политическа страна в тях“, посочи Ружа Смилова.

По думите ѝ хората, които заемат ръководни позиции в службите, много рядко са напълно независими. "В напрегната политическа ситуация тези зависимости започват да оказват своето влияние върху изборния процес и това е особено тревожно“, подчерта политологът.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
535 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2024.04.13 | 07:33

8
Белгийската проку.ратура удари Настимир по поръчка на ГЕРБ! Европейската бухалка се активизира. Ха ха
квичат свинете от ПП/ДБ

2024.04.13 | 08:59

11
Бойко е нашата гордост. Един българин командва световните правораздавателни органи.
Евала Боче

2024.04.13 | 08:58

9
Въййй - не знаех, че Бойко е толкова влиятелен и командори и белгийската п.р.о.к.у.р.а.т.у.ра. Евала Боче - велик си. Сега трябва да овладееш и американската такава.
????

2024.04.13 | 07:09

7
Ружа, КЪДЕ е ПЪТНАТА КАРТА?!
ПеПерасти гадни, сър

2024.04.13 | 08:58

10
Ама намериха я бе - ти не разбра ли? Била много мръсна и смрадлива щото била на майка ти в футката дълго време.
money, money

2024.04.13 | 00:22

6
малко ни беше Смилов, та сега и жена му. Отврат и наглост

2024.04.13 | 00:18

5
ПРОКЛЕТО ЩЕ Е ВСЯКО КУЧЕ КО ПЕ ЛЕ ПОЛИТИК ПОДКРЕПАЩО ЗАПАДА и НАТО във ВОЙНАТА ИМ с РУСИЯ. ПРОКЛЕТ ЩЕ Е ВСЕКИ БЪЛГАРИН КУЧЕ ВОЙНИК ТРЪГНАЛ НА ВОЙНА С РУСИЯ.
Днес цялото семейство

2024.04.12 | 23:21

4
изроди са се изредили в този сайт и това са се размножило

2024.04.12 | 22:53

3
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
ПеПерастка говноядка

2024.04.12 | 21:09

2
Изкуствено? - ти на този гнусен скандал в който са замесени най висшия полицай, министър на финансите, бивш министър на вътрешните работи - Боко Дамаджаната, Киро Тъпото му казваш изкуствен. Ашколсун. Поредната говноядка купена с парите от контрабандата. Явно много са се нагушили щото не можеш да се разминеш от такива като нея.
стига

2024.04.12 | 20:38

1
с тая пропаганда бе из.роди мръсни

Добави коментар

Водещи новини