Министър Запрянов: За последните 10 г. два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната професия

  • 10 април 2024 16:08

  • 412
  • 2
Министър Запрянов: За последните 10 г. два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната професия
© Министерство на отбраната

Не може да се справим с некомплекта, ако не решим въпроса с атрактивността на военната професия и нейната конкурентоспособност на пазара. Анализите ни показват, че за последните 10 години два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната професия. Това каза пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, след като парламентарната комисия по отбрана подкрепи Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2023 година. 

Тревожна е тенденцията на задълбочаване на некомплекта на Въоръжените сили с личен състав. Общото число некомплект – 21,8%, не разкрива пълната картина, тъй като това е осреднено. За някои формирования процентът е по-висок. За Гвардейската част е много по-висок. Ако не вземем мерки, определени формирования може да загубят своята боеспособност, коментира Запрянов. Депутатите изразяват готовност да помогнат в това направление, каза още той.

Днес комисията по отбрана прие много важен документ за националната ни отбрана - състава и комплекта на военновременните формирования, съобщи Запрянов. На закрито заседание парламентарната комисия по отбраната разгледа проект на решение за определяне на военни формирования и структури за допълнение на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили.

Служебният министър на отбраната: Ще се опитаме да ускорим помощта за Украйна

Беше извършен преглед на отбраната и той налага да коригираме формированията, които имахме от 2013 г., утвърдени от парламента, каза Запрянов. Числеността на Въоръжените сили и формированията за военно време по закон се утвърждават от парламента, припомни той. Това е много добро решение, тъй като ще ни позволи окончателно да планираме отбраната на държавата с ясен комплект мирновременни сили и военновременни сили, добави министърът.

На последните две заседания на комисията по отбрана се взеха много важни решения за бъдещето на Въоръжените сили. На предното заседание беше утвърдена Програмата за инвестиции в отбраната до 2032 година. Документ, който ни позволява да ускорим всички стъпки по отношение на модернизация на Въоръжените сили, коментира Запрянов, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
412 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:45

2
❤️ Г­­о­­р­­­е­щ­и­­­ ­­­м­о­­­м­­­и­­ч­­е­т­а­­­ ­­в­­и­­­ ­о­­­ч­­­а­­к­­в­а­­­т ­-­­ X­1­­8­­­.­­F­U­N

2024.04.10 | 20:20

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини