Зам.-министър Атанас Запрянов заминава на посещение в Турция

  • 10 януари 2024 11:52

  • 612
  • 1
Зам.-министър Атанас Запрянов заминава на посещение в  Турция
© Bulphoto/архив

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заминава днес, 10 януари, на посещение в Република Турция.

Той е упълномощен с решение на Министерския съвет да подпише Меморандум за разбирателство между правителствата на Република България, Румъния и Република Турция за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). Официалното подписване ще се състои на 11 януари 2024 г. в Истанбул.

Решението за одобряване на Меморандума от българска страна беше взето на правителствено заседание, провело се на 13 декември 2023 г.

Създаването на Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea) е инициирано от Република Турция през август 2023 г. с основна задача да бъде осигурена безопасността на морските пътища в Черно море в противоминно отношение и противодействие на минната заплаха, възникнала след началото на руската агресия срещу Украйна.

Ген. Запрянов разкри подробности за готвената операция в Червено море

Дейността на MCM Black Sea има изцяло мирен характер и не е насочена срещу никоя друга държава. Очаква се тя да спомогне за подобряване на взаимодействието и добросъседските отношения между участниците, без това да заменя присъствието и провежданите дейности по възпиране и отбрана на НАТО в района на Черно море.

Последвайте канала на

Десислава Станева
612 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.10 | 12:47

1
ПОДЛОГА!

Добави коментар

Водещи новини