Политолог: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да признаят пред избирателите си, че ще направят коалиция

  • 04 април 2024 18:03

  • 818
  • 7
Политолог: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да признаят пред избирателите си, че ще направят коалиция
© БТВ

Когато партиите навлизат в периода на предизборна кампания, можем да очакваме още по-висока степен на интензифициране на напрежението, още повече, че ще имаме един работещ парламент. Тази промяна може да изиграе лоша шега на климата, в който ще бъде проведена предизборната кампяния. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ политологът и експерт по изборни системи Ваня Нушева.

Притеснява ме дали двете коалциии (ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия вСДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" – б.ред.) си дават сметка, че след изборите ще бъдат най-добрите опции, които имат. И на двете коалиции другата коалиция ще бъде най-добрата опция. Начинът, в който в момента двете коалиции влизат в диалога, ще направи влизането в коалиция след изборите много трудно, заяви политологът и експерт по изборни системи Даниел Стефанов.

Имаше погрешен подход още при създаването на т.нар. некоалиция - да няма ясни правила, по които тя ще функционира. Видяхме динамика, в която едната коалиция се държеше по-скоро като опозиция на управлението, посочи Нушева.

При "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" имаше проблем, че беше взето решение да се направи коалиция, без това да бъде съобщено на избирателите им. След това имаше тотално разминаване в приоритетите на двете коалиции, коментира Стефанов.

ЦИК: Имаме готовност за избори 2 в 1, избирателите няма да ходят два пъти до секциите

След сегашните избори трябва да се изработят ясни правила за обща работа, както и да намерят механизми за създаване на изцяло ново доверие между коалициите. Може да се разпише и начинът на взаимодействие с ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с – с процедури и със стъпки. Трябва да се излезе от тези непублични договорки. Двете коалиции трябва да си признаят пред избирателите си, че ще направят коалиция с другите и ако има по-широко мнознство с участието на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, то трябва да бъде ясно разяснено. Това трябва да бъде разписано и да има много по-високо ниво на сигурност, подчерта политологът.

Изборите ще дадат основание за един много по-изчистен подход за взаимодействието с ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, добави Ваня Нушева.

По думите ѝ проблемът пред предстоящите избори е не толкова дали ще са 2 в 1, а натискът върху избирателите и купуването на гласове. Това подрива доверието в демокрацията и представителството на институциите. По този проблем трябва да бъдат взети категорични мерки. Иначе по-удачният вариант ще е вот 2 в 1, отбеляза Нушева.

Притеснява ме това, че 2 в 1 са едни доста сложни избори за избирателя. Досега не сме имали два преференциални избора. Според мен двете бюлетини трябва да бъдат достатъчно добре направени, така че да се разбира коя за кой избор е. Трябва да направим така, че хората да могат да гласуват без препятствия, каза още Даниел Стефанов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
818 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.04.04 | 21:33

7
Направят ли такова признание това ще е равносилно на самоубийство ! Най - малко с 50 % по - нисък резултат на изборите ! Техният лозунг е лъжи , лъжи и пак лъжи !
Емѝ...духам на говнояди-МЍРОСЛАВ ИБАНИЯ

2024.04.04 | 21:08

6
Ще духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако се присъедини към американското ЛГБТ общество! Слава Украини ✌
Снежко Снежев

2024.04.04 | 21:07

5
Как да го признаят като ги е срам... дъртите кОрви:)))!

2024.04.04 | 20:47

4
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
Zodiac

2024.04.04 | 20:32

3
Този пишман полткоч , напълно се сдухал!!!
ЕК е виновна

2024.04.04 | 20:15

2
махна мониторинга и позволи на мафията да се настани в държавните структури
НАИВНИК мерника ти е крив.

2024.04.04 | 20:04

1
Политолог: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да признаят пред избирателите си, че ще направят коалиция Що за глупост си изрекъл. И кой си ти че да искаш признание? Фичка ти файчина!

Добави коментар

Водещи новини