Европарламентът ще финансира Западните Балкани при гарантирано спазване на правата на национални общности

  • 21 март 2024 13:14

  • 394
  • 3
Европарламентът ще финансира Западните Балкани при гарантирано спазване на правата на национални общности
© Булфото (архив)

В Европейския парламент се разглежда инструмент за финансиране на Западните Балкани, който ще бъде част от т.нар. политика на смесване или кохезионната политика. Това каза по време на конференцията "Европа на Балканите: Общо бъдеще" в Кюстендил, организирана от БТА, българският евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти/ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО –.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1269

"В този инструмент има наши предложения, които успяха да влязат, и те са свързани с това, че финансирането трябва да бъде обвързано със спазването на основните базови човешки права", заяви евродепутатът и поясни, че това важи и за българите и в Република Северна Македония, и за тези в Сърбия, както и за другите общности на Балканите. Той прогнозира, че гласуването на този инструмент може да се случи или периода 10-12 април или 22-25 април. "Важното е българските общности да присъстват в тези инструменти, когато Европейският съюз (ЕС) дава пари, но при спазването на правата на отделните национални общности", каза още Джамбазки.

Българският евродепутат подчерта, че сега политическото представителство непрекъснато трябва да поставя въпроса за правата и законните интереси на българите от българските Западни покрайнини. "Това е национално признато малцинство, въпреки опитите на Белград да шиканира тази историческа истина и да се опита да я представи по някакъв друг начин", заяви Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО – и допълни, че трябва да се поставя и въпросът за правата и законните интереси на хората с македонско гражданство, но с българско национално самосъзнание в Република Северна Македония.

Андрей Слабаков: Северна Македония и Сърбия използват антибългарщината за политически интереси

"Това би трябвало да бъде задача номер едно за българската политика – и вътрешна, и външна, и за дипломацията", смята той. По думите му това може да става и през европейския пример, който обаче България не използва достатъчно добре. Според него е пропуск за страната ни, че откакто е в Европейския съюз не е показала ясно, че пътят на Скопие и в по-малка степен на Белград към Брюксел минава през София.

Поздравления за усилията, които правите за това БТА да бъде и тя е водещата информационна агенция в България, каза по повод откриването на новия Национален пресклуб на БТА в Кюстендил евродепутатът. 

Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО – разказа, че къщата, в която вече се помещава пресклубът, е наследство от българските поборни обединения на националното етническо землище. Джамбазки добави, че къщата е била използвана буквално за щаб на революцията, когато Кюстендил е главна квартира на Българската армия. Той припомни и че на гарата в града са посрещнати германският кайзер и българският цар Фердинанд. Евродепутатът заяви, че в тези години българската държавност е имала самочувствието ясно да поставя своите цели и задачи, и да ги решава.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
394 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.03.21 | 13:24

1
Айде стига с тея глупости. Да си прибираме който се чувства Българин от Сърбия и Македония и да не се занимаваме повече с тях... Многократно са доказали че със сърбоманията си друг етнос не се търпи. Няма какво да им се молим.

2024.03.21 | 14:48

2
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman

2024.05.25 | 08:43

3
❤️ Г­­о­­­р­е­­­щ­и­­­ ­­м­­о­­­м­­и­­­ч­е­­­т­­а­­ ­­­в­­­и­ ­­­о­ч­а­­к­­в­а­т ­-­­ X­­­1­­­8­.­­­F­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини