Андрей Слабаков: Северна Македония и Сърбия използват антибългарщината за политически интереси

  • 03 декември 2023 11:19

  • 731
  • 4
Андрей Слабаков: Северна Македония и Сърбия използват антибългарщината за политически интереси
©
Слушай новината Слушай новината

"Медийната свобода е нещо, за което непрекъснато говорим в Европейския парламент. На Западните Балкани имаме много големи проблеми и те са предимно политически, свързани най-вече със Северна Македония, където антибългаризмът е официална държавна политика, както и със Сърбия."

Това заяви членът на ЕП Андрей СлабаковАндрей Слабаков Андрей Слабаков е роден на 13.08.1960 година в София. През 1984 г. завършва ВИТИЗ, специалност "Кино и по време на шестата конференция „Западни Балкани“ в Националния дворец на културата в София.

"Тези две държави винаги изваждат на показ ужасни неща - как България е фашистка държава. Последното, което чух от Сърбия, е, че не можели да признаят българско малцинство, защото ние не признаваме сръбско. В България сръбско малцинство няма. Ако видите откъснатите територии от България, които са дадени на Сърбия, ще разберете, че на много километри навътре населението е българско. Същото важи и за Република Северна Македония, където по моите спомени македонци е имало от 1946 г. Това са държави, които използват антибългарщината за своите политически интереси", продължи Слабаков в панела "Медийна свобода и плурализъм от Западните Балкани".

"Живеем в изключително зловредна среда, свързана с дезинформация, фалшиви новини и пропаганда. Това е един от най-тъмните периоди на човечеството според мен, тъй като сме заринати от лъжа. В момента съм докладчик за тъмните периоди в историята, основно между Първата и Втората световна война. Главен докладчик е кипърски комунист, който се опита да формулира тези за престъпленията, извършени от национално-социалистическия режим и в името на комунистическата идея. Пак става дума за медийна свобода и за исторически факти. Казах му, че ако става дума за идеи, то тогава трябва да махнем думата режим, или в другия случай да добавим "комунистическия" преди режим. Той веднага ми съобщи, че марксизмът се изучавал в университетите и бил вид философия. Казах му, че ако хитлеристка Германия беше победила, сега всички щеше да учите Mein Kampf и комунизмът щеше да бъде забранен. Тоест - това е преиначаване на фактите. Непрекъснато има чудовищна манипулация. Ще ви дам пример с Холандия, която вече се нарича Нидерландия, защото другото и носело негатив. Ще ви кажа как изглежда един манипулативен разговор. С какво е известна Нидерландия? Ами тя е известна със своята проституция, със своите наркотици, с черния пазар на човешки органи, с педофилия и с нелегалния трафик на мигранти от различни държави. Там има централи, които финансират всичко това. Както, между другото, и в Австрия, и в Германия, и във Франция. От тези територии идват финансови потоци, които, ако бъдат спрени, нелегална миграция няма да има. Българите и румънците са подизпълнители, които ще прекарат от едната до другата граница с един микробус няколко души мигранти и това е цялата дейност. Какво ви спестих обаче в тази манипулация? Това, което изредих за Нидерландия, до голяма степен е верно, но аз ви спестих, че те са велики мореплаватели, гениални художници, изключителни футболисти. Спестих ви името Еразъм Ротердамски. В момента, в който спестиш една част от истината, тази полуистина се превръща в абсолютна лъжа. Това е изключителен проблем на медиите. Те яхват една вълна и смятат, че вече са казали истината. Фактите не подлежат на интерпретация. Те трябва да бъдат обективни, а не интерпретативни. И това е големият проблем за свободата на словото. Другият огромен проблем е злоупотребата със свободата на словото. Всеки, който каже нещо, каквото и да е, трябва да носи отговорност за думите, които е казал. понякога това са думи, за които се налага да се носи наказателна отговорност, тъй като част от тях всяват смут, страх и паника. Това е определението за тероризъм. Ще завърша с цитат от евангелието от Матей: "Не гледай сламката в окото на брат си, а виж гредата в совето око", заяви още Андрей СлабаковАндрей Слабаков Андрей Слабаков е роден на 13.08.1960 година в София. През 1984 г. завършва ВИТИЗ, специалност "Кино и.

„Правителството на Северна Македония прокарва чрез медиите разделителна линия с България. И нещо повече – насажда омраза, насочена към гражданите на Северна Македония, които се самоопределят като българи. В Република Северна Македония, за съжаление се, провежда яростна антибългарска пропаганда, именно чрез медиите. Това не е нещо инцидентно, не е изключение, а е ежедневие“, каза журналистът и член на Изпълнителния комитет на ВМРО-БНД Мария Цветкова.

Развитието на Западните Балкани беше дискутирано в София от високопоставени европейски политици и експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност. Във форума бяха обсъдени още ключови теми като процеса на разширяване на ЕС към Западните Балкани, сигурност, миграция и външна намеса, руската агресия срещу Украйна и др. Проведе се и кръгла маса за млади политически лидери на тема „Бъдещето на Западните Балкани“.

В събитието участваха още представителите в Европейския парламент Ладислав Илчич (Хърватски сувернисти, ЕКР), Ришард Чарнецки (Право и Справедливост, ЕКР - Полша), Марко Миланович Литре, народен представител в Хърватския парламент, заместник-председател на фондация „New Direction“ (Хърватски сувернисти, ЕКР) Теута Водо, бивш заместник-министър на правосъдието на Албания, доцент в Universite' Paris Cite' и Sciences Po Париж, изследовател в IPSE, както и политици от региона, професори, журналисти и общественици, депутати, младежки лидери, политолози и др.

Джамбазки: България трябва да бъде лидер и да налага политики, гледайки националния си интерес

Последвайте канала на

Десислава Станева
731 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.12.03 | 19:11

4
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto
????!!!

2023.12.03 | 14:42

3
А бе,този пък КОЙ беше ?!
Безимен

2023.12.03 | 13:19

2
Браво на Андрей! Поне един вече има, който казва нещата както са!! Пожелавам да има повече такива хора.
Анонимен

2023.12.03 | 11:24

1
Като видите силиконката с батката в бара, бармане тури му виагра в уискито и смех бацета.

Добави коментар

Водещи новини