Росен Желязков: Основна цел на България е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген възможно най-скоро

  • 18 март 2024 18:32

  • 493
  • 1
Росен Желязков: Основна цел на България е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген възможно най-скоро
© НС

Основна цел на България остава премахването и на сухопътния граничен контрол в рамките на Шенгенското пространство възможно най-скоро в рамките на настоящата година.

Това заяви председателят на Народното събрание Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети на среща с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка. Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети е на посещение във Виена за участие в Деветата конференция на председатели на парламенти в рамките на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав (EUSDR), съобщиха от пресцентъра на НС. 

Председателят на Народното събрание отбеляза, че през изминалата година е направена важна стъпка по пътя към присъединяването на България към Шенгенското пространство. Убедени сме, че премахването на сухопътния граничен контрол за нас ще укрепи вътрешния пазар и конкурентоспособност на ЕС и ще доведе до засилване на сигурността в ЕС, особено в контекста на общите заплахи, пред които всички сме изправени, допълни той. По думите му това ще даде и още по-голям тласък на икономическите отношения между двете страни. Недвусмислена е и позицията на австрийския бизнес в полза на пълноценното ни членство, подчерта председателят на парламента.

Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети заяви, че страната ни е предприела решителни мерки за засилване на контрола по външните граници на ЕС, предотвратяване на вторични движения и борба с трафика на мигранти. От началото на 2024 година Агенция „Митници“ извършва засилени проверки на всички митнически и гранични пунктове, както и на територията на цялата страна, на стоки и товари, които пътуват от и до Австрия, подчерта той и допълни, че това е в изпълнение на ангажимента за засилен контрол по сухопътните граници, поет от България и Румъния към Австрия в подписания анекс към решението за присъединяване на двете страни към Шенген. 

България започва да издава шенгенски визи от 1 април

Председателят на Народното събрание благодари за подкрепата на Австрия за присъединяване на България към Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Той отбеляза, че страната е важен политически и икономически партньор на България и ние развиваме интензивен диалог и активно сътрудничество. През 2024 г. се навършват 145 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни, добави той.

Активизирането на политическия диалог между парламентите на България и Австрия на ниво председатели на парламенти, парламентарни комисии и Групи за приятелство както по двустранна линия, така и в рамките на международни форуми допринася за по-доброто разбиране на националните позиции и защита на сходните интереси на двете държави, посочи председателят на парламента. 

Австрия е сред водещите чуждестранни инвеститори у нас, припомни Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети. Приветстваме интереса на австрийския бизнес да разширява присъствието си в България в области като нови технологии и иновации, подкрепяйки същевременно развитието на индустриални паркове и модерни индустриални зони, допълни той. Заинтересовани сме от обмен на опит в области като възобновяемата енергия, енергийната ефективност, цифровизацията, новите енергийни технологии, водорода, електронната мобилност, както и управлението и оползотворяването на отпадъците, развитието на кръговата икономика, отбеляза председателят на парламента.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
493 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.18 | 18:49

1
grobarska podlogo i da te pusnat vav shengen ti mojesh da minavash samo rumania i ot tam opirash ili sarbia ili ungaria i si do tam bokluk pak visish na granici

Добави коментар

Водещи новини