Ст. комисар Антон Златанов: Експерти от 14 страни казаха, че сме готови за Шенген и по суша

  • 29 март 2024 13:11

  • 479
  • 8
Ст. комисар Антон Златанов: Експерти от 14 страни казаха, че сме готови за Шенген и по суша
© Булфото, архив

С приемането ни в Шенген пътуването до всички държави, които са членки на Шенгенското пространство, се приравнява на вътрешни полети. Тоест дали летите от София до Варна, от София до Бургас, или от София до Бергамо и до Рим е едно и също. Така че, като минете проверка за авиационна сигурност през ръчния багаж, през рентген, директно продължавате към самолета, без да минавате гранична проверка. Това каза в интервю за "24 часа" главният директор на Главна дирекция "Гранична полиция" ст. комисар Антон Златанов. 

"Ще остава само да ви проверят билета. А за да си закупите самолетен билет, трябва да попълните данни на документ за пътуване. Така че, след като детето има документ за пътуване, то може да лети. Това е само за шенгенските полети. За всички държави, които не са член на Шенгенското пространство, задължително остава проверката на тези декларации. Все пак, ако има родители, които не желаят детето им да пътува, трябва да го заявят в различните етапи. Първият е въобще да не иска да му бъде издаден паспорт. Ако детето вече има, а родителите са се разделили, например, и единият не желае детето му да пътува, той има право да заведе искова молба в съда по местоживеене и да поиска от съда детето да не напуска пределите на страната. Тази хипотеза е валидна и в момента. На хората не им се занимава с това, тъй като действително процедурата е по-тромава, но съдебното решение е задължително за изпълнение и то има огромен ефект на аерогарите", добави той.

ЕК: Граничните проверки между България и Румъния остават и след 31 март

"Няма да извършваме граничен контрол за шенгенските държави, но имаме право на полицейски проверки. Те ще са по метода на анализ на риска. Ще можем да проверяваме родителите при съмнения. Съвсем скоро имаше такъв случай. Колегите на аерогарата забелязали, че детето се дърпа, не желае да пътува. Направиха проверка, намеси се Агенцията за закрила на детето. В крайна сметка детето не замина и това стана точно след като използвахме метода за оценка на риска. Това е европейска практика. Няма да измисляме топлата вода. Започваме с мерките, които се прилагат в държавите, към които се стремим", уточни Златанов. 

"Ние ставаме пълноправен член на Шенгенското пространство, но с ограничение за сухопътни граници. Дали сме шенгенска държава, не зависи само от преминаването на границите. България започва да издава шенгенски визи. Това е основният показател. Щом издава шенгенски визи, вече е пълноправен член. Имаме активен достъп до Шенгенската информационна система. Досега беше пасивен. Кога ще влезем по сухопътни граници, отново е политическо решение. Ние сме готови. Изпълнили сме всички условия и критерии, остава политическото решение на една държава. През ноември комисията, която дойде с 14 европейски експерти, включително експерти от Австрия, провери готовността на сухопътните ни граници. Провериха тях, а ни приеха по въздушни и морски граници, но оценката беше, че сме 100% готови за сухопътни граница", каза още шефът на "Гранична полиция".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
479 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР !!!

2024.03.30 | 20:44

8
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!
Хахяхфя

2024.03.30 | 13:31

4
Откъде ги видите тия нулупи бе
Хахха

2024.03.30 | 13:32

7
Тупани
Фяхфяхи

2024.03.30 | 13:32

6
Толупи
Аххахя

2024.03.30 | 13:32

5
Тулупи

2024.03.29 | 13:18

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

2024.03.29 | 13:28

3
zashto ne ti e ba maikata grozna dolen pe dal skrii se bokluk nikoi ne ti cete platenite prostotii

2024.03.29 | 13:26

2
platen bokluk i kakvo kato 14 darjavi sa te izlagali kato ostanalite 14 darjavi ti kazvat istinata vav ocite

Добави коментар

Водещи новини