Придобиването на новите 3D радари: започват преговори с френската компания Thales

  • 15 март 2024 19:47

  • 557
  • 10
Придобиването на новите 3D радари: започват преговори с френската компания Thales
© Булфото, архив

Процедурата за придобиване на нови трикоординатни радари за Военновъздушните сили (ВВС) ще продължи с преговори между Министерството на отбраната (МО) и класирания на първо място участник - Thales L.A.S. – Франция. Това съобщиха от пресцентъра на МО.

Преговорите ще започнат след предоставяне и одобрение от органите по сигурност на информацията на документите, изискващи се по Закона за защита на класифицираната информация, за провеждане на преговори за сключване на договор. Съгласно условията по процедурата - в случай, че не бъде постигнато съгласие с класирания към момента на първо място участник, процедурата може да продължи с преговори с класирания на второ място участник, поясниха от министерството.

От ведомството припомниха, че вчера министърът на отбраната в оставка Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за обяви, че е одобрил доклада на междуведомствената група за разглеждане, анализиране, оценка на подадените оферти и класиране на участниците в поръчката за реализацията на проекта за радарите. В хода на процедурата индикативната цена е намалена с 25%. 

Министър Тагарев: Всеки ден правителството е ангажирано с противодействие на дезинформацията

"Поради висок обществен интерес" от Министерството на отбраната предоставиха информация за хода на процедурата. От военното ведомство обясниха, че проектът предвижда придобиването седем нови трикоординатни радара. Изпълнението включва придобиване на комуникационни и криптографски устройства и интегриране на хардуерни и софтуерни продукти в системата за командване и управление на ВВС. 

През март 2023 г. искане за предложение е изпратено до осем компании, които произвеждат на трикоординатни радари. Това са Elta Systems LTD – Израел, Indra Sistemas S.A. – Испания, Leonardo – Италия, Saab – Швеция, Thales L.A.S. – Франция, Lockheed Martin – САЩ, Northrop Grumman – САЩ и ВАЕ Systems – Великобритания. В отговор на това искане са постъпили пет оферти от компаниите Lockheed Martin, Leonardo, Elta Systems, Indra Sistemas S.A. и Thales L.A.S. Останалите три компании са декларирали отказ от участие в процедурата, посочиха от министерството.

През август миналата година със заповед на министъра на отбраната е назначена междуведомствена работна група за разглеждане на подадените оферти. След отварянето на офертите е констатирано, че те отговарят на изискванията и участниците са допуснати до следващ етап. През ноември миналата година са отворени и ценовите предложения на участниците. До етап оценяване и класиране на офертите са допуснати четири компании, за една компания е констатирано несъответствие с изискванията. На 6 март са изпратени уведомителни писма от Министерството на отбраната до петте компании за резултатите от класирането. Класираният на първо място участник е уведомен, че ще бъде поканен за участие в следващия етап от процедурата, а именно преговори, поясниха още от ведомството.

Министърът в оставка Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за информира депутатите за хода на процедурата на заседание на Комисията по отбрана на 28 февруари.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
557 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Ха

2024.03.16 | 08:54

10
Продажен гнусен украйнски боклук ти тсгаренко не си българин
Абе

2024.03.16 | 08:53

9
Това продажното гнусно лайно тагаренко няма ли кой да го стъпче като го видя и ми идва да му се ра в устата да му е сладко

2024.03.15 | 23:22

8
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man

2024.03.15 | 23:02

6
Сума ти университети, всеки втори се кичи Професор, един радар не можем да измислим сами. Закривай.

2024.03.15 | 23:14

7
ахахаха, че си тъп
късно

2024.03.15 | 21:32

5
много е късно за такива работи

2024.03.15 | 21:16

4
Войнолюбеца

2024.03.15 | 20:47

3
ахахаха, френски радар, ахахахаха, да не някакво сирене
Емѝ...Устата ми е пълна със сперма-МИРОСЛАВ ПСИХОТ

2024.03.15 | 19:50

1
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55, Z = зашли О = отсосали V = вьiшли, Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...
Емѝ...гълтам цигански уйове-МИРОСЛАВ ПСИХОТО

2024.03.15 | 19:50

2
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55, Z = зашли О = отсосали V = вьiшли, Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...

Добави коментар

Водещи новини