Министър Тагарев: Всеки ден правителството е ангажирано с противодействие на дезинформацията

  • 15 март 2024 15:33

  • 449
  • 6
Министър Тагарев: Всеки ден правителството е ангажирано с противодействие на дезинформацията
© Булфото (архив)

Правителството е ангажирано всеки ден с противодействие на дезинформацията. Институциите полагат координирани усилия в това да бъдат прозрачни, да предоставят навременна и достоверна информация на всички граждани. Това заяви министърът на отбраната в оставка Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за по време на редовния парламентарен контрол, предава БТА.

Тагарев отговори на въпрос на народния представител Димитър Николов от парламентарната група на ГЕРБ-СДС относно сформирането, дейността и целите на Информационно-аналитичен център към Министерството на отбраната. 

Информационно-аналитичният център на Министерство на отбраната е създаден преди десет години с постановление на Министерския съвет, като основната му функция е осъществяване на информационната политика на Министерство на отбраната чрез използване на възможностите на военните печатни, аудиовизуални и електронни средства за масова комуникация. припомни Тагарев. 

"Със засилване на хибридната война и външната намеса чрез дезинформация във всички съвременни медии, е подложена на атака цялата ни система за национална сигурност. МО при взаимодействие,  обмяна на опит със съюзниците от НАТО и ЕС този проблем е идентифициран еднозначно и категорично. И в НАТО, и в ЕС отдавна действат специализирани структури, които на съюзно ниво подпомагат държавите членки в борбата с тази директна заплаха", отбеляза Тагарев. 

Той припомни, че през август миналата година в Министерството на отбраната е приета концепция за реализиране на информационната политика, която отчита новата и динамична среда за сигурност, руската инвазия в Украйна и неконвенционалните и хибридни действия, в които крайно агресивно, по думите на министър Тагарев, се използват най-високи технологии и средства за комуникация.

"Новата ни концепция аргументира как ще бъдат оптимизирани работните механизми в МО и въоръжените сили по отношение на информирането на обществото относно приоритетите и дейностите в областта на сигурността и отбраната. Концепцията формулира главната цел на стратегическата ни комуникация – обществото да бъде информирано навреме,  разбираемо, за да се постигне и поддържа необходимото доверие и подкрепа за въоръжените сили", добави министърът в оставка.

Петима министри на контрол и три отчета в парламента

По думите на Тагарев, за да може МО да осъществява такава политика, се нуждае от адекватен мониторинг на информационната среда и припомни, че именно поради тази причина МС е възложил на информационния център по-ясно формулирани функции за мониторинг на информационната среда и за адекватно планиране на информационните дейности. 

Възложеният на информационния център мониторинг и анализ на информационната среда не е нещо ново, а съществува още в първото постановление на Министерския съвет от 2014 г. и не се застъпва с функционалните области и прерогативи, възложени на Министерство на културата с неговия регистър на доставчиците на медийни услуги, нито има общо с контролните и регулаторни механизми, които са отговорност на Съвета за електронни медии, добави министърът в оставка в отговор на уточняващ въпрос на народния представител. Информационният център няма регулаторни, нито контролни функции, посочи Тагарев и обясни, че осъществяваният от него мониторинг и анализ на информационната среда е единственият начин, по който центърът може да получи обратна връзка за успеха, ефективността и недостатъците в собствената си дейност  по осъществяване на информационната политика на МО.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
449 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.03.15 | 19:25

6
Значи да не се казва истината.
Боко

2024.03.15 | 16:46

5
Краварски боклук.
сиреч

2024.03.15 | 16:00

2
сиреч, ангажирани са с пропаганда и цензора
Тенев

2024.03.15 | 16:20

4
Точно!

2024.03.15 | 16:16

3
министерство на истината!
Боко

2024.03.15 | 15:59

1
Магарев недей да лъжеш

Добави коментар

Водещи новини