При успешни преговори нов кабинет може да има още до края на следващата седмица

  • 11 март 2024 13:53

  • 1714
  • 6
При успешни преговори нов кабинет може да има още до края на следващата седмица
© Bulphoto/архив

Какво казва Конституцията и кога ще стане ясно - кабинет или избори?

До края на март има възможност и да се състави ново правителство с мандата на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, и да се стигне до насрочване на избори "две в едно". Това прогнозира пред бТВ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

При успешни преговори нов кабинет може да има още до края на следващата седмица, обясни тя.

„Мандатът може да бъде връчен и да бъде върнат успешно приключен, тоест в следващата седмица да има и гласуване за правителство. Вариант 2 е да бъде преминато през нов кръг консултации, който да даде време на първата и втората по численост парламентарни групи да търсят още по-дълго възможността за подкрепа в правителство“, коментира доц. Киселова.

Ако връчването на първия мандат се забави, усилията по-скоро са за съставяне на правителство, смята конституционалистът. След това, започва да тече времето и има седем дни мандатът да бъде върнат - успешен или не.

„Абсолютно реални са и двете възможности – и да има, и да няма правителство, защото преговорите ще предопределят дали се отива към предсрочни избори и дали макар със скърцане на зъби, ще подкрепят правителството с мандата на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в“, посочи доц. Киселова.

Николай Денков: Ако не се реализира първият мандат, отиваме на избори

„Трябва да се изчерпят и трите възможности за съставяне на правителство и едва, ако се провалят, могат да се насрочат предсрочни избори. За да бъдат 2 в 1, заедно с европейските, това трябва да се случи до началото на април“, пресмята още тя.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1714 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.05.25 | 09:10

6
❤️ Г­­­о­р­­е­щ­­­и­­­ ­­м­­­о­м­и­­­ч­е­­т­­а­­­ ­в­­­и­­­ ­­­о­­­ч­­а­­­к­в­­­а­т ­­-­­ X­1­8­­­.­­F­­U­­­N

2024.03.11 | 16:41

5
Няма друг избор освен коалиция ,защото никоя партия няма мнозинство и при нови избори няма да има.
чичо

2024.03.11 | 16:30

4
СТИГА СИ НИ ЛЪГАЛА!!

2024.03.11 | 15:46

3
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

2024.03.11 | 15:09

2
при успешно разпределение на кокала
Стамболов

2024.03.11 | 14:53

1
Радев се опитва да вкара опция за коалиция на ГЕРБ с ДПС, ИТН и "независими" депутати т.е. за ерозиране и разтуряне на евроатлнтическата сглобка и реформаторския дневен ред на страната. Не е трудно да се досетим кой има интерес от това.

Добави коментар

Водещи новини