Цоков разкри кои творби могат да станат задължителни при следващи обсъждания

  • 08 март 2024 12:08

  • 1202
  • 2
Цоков разкри кои творби могат да станат задължителни при следващи обсъждания
© Bulfoto

При следващи обсъждания за промяна на учебните програми, включително на тези по български език и литература, ако има такива предложения от експерти, или от представители на обществеността, те ще бъдат обсъдени, и произведенията на Елиас Канети могат да бъдат включени в този задължителен списък от литературни произведения. Това каза министърът на образованието и науката в оставка Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на в рамките на днешния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на народния представител от ПП-ДБ Иван Белчев относно изучаване на произведенията на Елиас Канети в училище.

“В учебните програми списъкът със задължителните литературни текстове е ограничен, защото в него са включени основни произведения, които са свързани с определена литературна класика, и произведения, които са свързани с развитието  на литературните компетентности на децата и учениците - както в общообразователна подготовка, така и в профилираната подготовка, в рамките на 11-и и 12-и клас”, обясни проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на.

Образователният министър в оставка поясни, че процедурата по изработване на учебните програми е свързана с два основни момента - обсъждане на предложения за промяна в учебните програми, включително на задължителния списък от литературни текстове, което се извършва от експерти в съответната област - учители, университетски преподаватели и литературни критици. Вторият етап е свързан с обществено обсъждане на направените предложения, в което могат да вземат участие и други представители на литературната общност, който етап също се взема под внимание, пише БТА.

Габриел: Разликата в заплащането между мъжете и жените за труд няма място в демократично общество

По думите му през последните години не са правени такива предложения нито в единия, нито в другия етап, относно изучаването на Елиас Канети.

“Заедно с това трябва да отбележим, че и в сега действащите учебни програми, има възможност учителите, извън задължителния списък с литературни произведения, да включат и произведения на други автори, включително на Елиас Канети за развитие на литературните компетентности на своите ученици‘‘, каза проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1202 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 11:08

2
❤️ Г­о­­р­­­е­­­щ­­­и­­ ­­­м­­о­­­м­и­ч­е­т­­а­ ­в­­и­ ­о­­ч­­а­к­­в­­­а­­­т ­­-­­ X­1­8­.­­­F­U­­­N

2024.03.08 | 17:09

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини