Цоков за безплатното висше образование: Завършилите университет млади хора мислят по-малко за емиграция

  • 06 март 2024 16:00

  • 473
  • 3
Цоков за безплатното висше образование: Завършилите университет млади хора мислят по-малко за емиграция
© Булфото, архив

Министърът на образованието и науката Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на отговори на въпрос на ДПС относно безплатното висше образование за студенти и докторанти по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. Той разясни колко ще струва тази мярка на държавния бюджет, посочи броя на студентите, които ще обхване, и разсяни какви ефекти очакват от МОН в дългосрочен план. 

"Това, което е изчислено на базата на броя на студентите, които са първи, втори, трети и четвърти курс тази година, е около 150 милиона лева, като половината от тях ще бъдат за покриване на таксите за втория семестър за тази учебна година, а другата половина или малко повече - за таксата за обучение за първия семестър през следващата година. Предвидена е ивестна индексация на таксите, свързани с обучението на студентите. Около 8 700 студенти и досега бяха без такси за обучение в приоритетни и защитени специалности. Така че общо ще обхване около 22 000 студенти, които досега бяха с такси за обучение "държавна поръчка" и около 5 500 - 6 000 докторанти. Към тях да добавим и няколко десетки докторанта в научните институти и студентите и докторантите във висшите военни училища. Около 35 000 - 40 000 студенти и докторанти. Това е по отношене на финансиране за тази календарна година - втори семестър и първи от следващата учебна година", обобщи Цоков. 

Акад. Денков за отпадането на таксите за студенти: Всеки умен младеж в България ще може да учи в университет

По думите му 10% от местата в университетите "държавна поръчка" в момента не са заети. Според министъра, чрез даване на по-голям достъп до висше образоваине, кандидатстването ще се увеличи, като ще се създаде и по-голяма конкуренция за тези места във висшите училища.

АИКБ: Висшето образование трябва да е безплатно само за студентите, реализиращи се у нас

Друг ефект, който от МОН прогнозират, е включването на повече млади хора в системата на висшето образование. "Завършвайки го, тези млади хора в по-голяма степен ще остават в България. Това показват последните данни от рейтинга на университетите. Над 86% от младежите, които са завършили висше образование, до 5 години след завършване плащат осигуровките си в България. Тоест с почти 15% по-малко в сравнение с предишните 4-5 години. Те са по-малко склонни да заминат за чужбина, защото заплащането, което получава специалист с висше образование, е средно 2 200 лв., а преди 4 години е било около 980 лв.", посочи Цоков.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
473 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 09:19

3
❤️ Г­­­о­р­­е­щ­и­ ­м­­­о­м­­­и­­­ч­­­е­­­т­а­­ ­­в­­­и­­­ ­­о­ч­­­а­­к­­в­а­­­т ­­-­­ X­­­1­8­.­­F­­­U­­N

2024.03.06 | 20:21

2
78% от мъжете биха иcкали да подобрят ceкcyалния си живoт, ако сте сpед тях, тpябва да oпитате тoва---> use.my/man
мдаааа

2024.03.06 | 16:37

1
те не мислят - направо изчезват

Добави коментар

Водещи новини