Президентът Радев: Изпращането на войски на НАТО в Украйна означава глобален сблъсък

  • 27 февруари 2024 13:49

  • 2979
  • 35
Президентът Радев: Изпращането на войски на НАТО в Украйна означава глобален сблъсък
© Президентство

Европейската интеграция на Западните Балкани е ключов фактор за гарантиране на сигурността, стабилността и просперитета в Европа. Затова България и Словения ще продължат да оказват подкрепа за своите съседи от региона да постигнат напредък в този процес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13880

Около тази позиция се обединиха президентите на двете държави – Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Наташа Пирц Мусар. Държавният глава на Словения е на официално посещение в България, придружавана от бизнес делегация, съобщиха от прессекретариата на президентството. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и съпругата му Десислава Радева посрещнаха Наташа Пирц Мусар и съпруга й Алеш Мусар с официална церемония на пл. „Св. Ал. Невски“. На „Дондуков“ 2 двамата президенти проведоха среща на „четири очи“, след което ръководиха и пленарните разговори между официалните делегации на България и Словения. 

Президентът на Словения ще бъде на официално посещение в България

Фокус в разговорите бяха военните конфликти и ескалацията на напрежение в редица съседни на Европа региони, както и последиците от тях за страните-членки на ЕС. Двамата президенти обсъдиха и европейската интеграция на Западните Балкани, като Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на заяви, че разширяването на ЕС следва да се случва по-бързо, но трябва да се основава на ясни принципи, най-вече въз основа на собствените заслуги на всяка една държава и добросъседството, като тези принципи не бива да стават заложник на геополитически съображения. „Европейската интеграция на региона няма алтернатива, но трябва да се гарантира устойчивост на процеса“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Президентът посочи, че освен оказване на подкрепа за дълбоки реформи за укрепване на върховенство на правото, за борба с корупцията и с организираната престъпност, подкрепа за икономиката, е необходимо да има гаранции за спазването на правата на човека в страните от Западните Балкани. В тази връзка президентът изтъкна, че европейските ценности са свързани с уважение към културно-историческото наследство, признаване на правото за самоопределение, изкореняване на езика на омразата. Президентът на Словения заяви, че приемането на страните от Западните Балкани ще допринесе за стабилността, мира и просперитета на региона, като допълни, че е важен двустранният диалог в този процес. 

 

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта отличния двустранен диалог между България и Словения, както и конструктивното партньорство, споделени ценности и отговорности на двете държави в рамките на Европейския съюз и НАТО. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Наташа Пирц Мусар откроиха добрите икономически и търговски връзки между България и Словения, както и нарасналия двукратно в последните години стокообмен, но подчертаха, че трябва да се оползотвори неизползваният потенциал в сфери от взаимен интерес. Като перспективни бяха откроени областите на иновациите и високите технологии, търговията, инвестициите, енергетиката, селското стопанство. С цел задълбочаване на икономическото и инвестиционното партньорство днес двамата президенти ще открият форум в София с участието на  български и словенски фирми.

Според президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на България може да си сътрудничи със Словения в разработването на високи технологии, в съвместни инвестиции в научни изследвания и нови производства. Това ще създаде перспективи за реализацията на младите хора и по-висока добавена стойност. Бъдещето е свързано с повече обмен на информация, в споделяне на идеи и на печеливши практики, добави българският държавен глава. Той открои като перспективно и задълбочаването на сътрудничеството в сферата на енергетиката, като допълни, че Словения и България спомагат за по-голяма диверсификация и сигурност на енергийните доставки за нашия регион. И двете страни разширяват ядрените си мощности и могат да си партнират в това отношение. За реализиране на пълния потенциал на нашите икономически отношения е необходимо да положим усилия за подобряване на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в нашия регион, каза още президентът Радев. 

 

Държавният глава благодари за подкрепата на Словения за членството на България в Шенгенското пространство и в Организация за икономическо сътрудничество и развитие.

Изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от държава членка на НАТО в Украйна, означава глобален сблъсък и неимоверно нарастване на риска от ядрен конфликт, заяви още президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в изказването си. Българският държавен глава изрази тревогата си от продължаващата вече две години война на Русия срещу Украйна, от ескалацията на напрежението и допълни, че стратегията за постигане на победа на бойното поле с военни средства не дава резултат, напротив. Броят на жертвите расте, разрушенията растат, задълбочава се опустошителната демографска криза в Украйна, повишава се рискът от глобален сблъсък, икономическите и социални проблеми не само в Русия и Украйна, а в цяла Европа и по света, стават все по-сериозни.

„Следим с интерес и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави в Украйна“, каза още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на във връзка със срещата на високо ниво във френската столица, инициирана от президента Еманюел Макрон в контекста на втората година от началото на войната на Русия в Украйна. По думите на българския президент стратегията на даване на още и още оръжие явно не дава резултат и трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем вече не е в оръжията, а в липсата на хора на бойното поле. 

 

„Вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация,  до риск от трета световна война и ядрен конфликт“, посочи  още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на

 

Държавният глава призова българският министър-председател да даде повече разяснения за изложената от него готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България и подчерта необходимостта от балансирани решения и разумен подход от страна на българското правителство. По думите на президента Радев Украйна не може да бъде изоставена сама, защото това означава да бъде компрометирана вярата в собствените ни принципи и ценности, в международното право и в правото на всяка една страна да отстоява своя суверенитет, свобода и независимост. „Но не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък“, подчерта още той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2979 35

Свързани новини

Коментари 35

Добави коментар
wc

2024.02.27 | 14:26

1
радко, го напъна редкоклека.....миризлив

2024.02.27 | 14:30

2
Отивай на фронта да са биеш и да викаш слава Украини мижитурка.
Копейкин

2024.02.27 | 14:39

3
Мунчо скоро не е ходил до Москва за инструкции.
ati

2024.02.27 | 14:47

4
Ще се отвори работа за военни за да освободят цивилния живот.
USA

2024.02.27 | 14:51

5
така ли ти казаха да говориш от мишква, хасковски кауне?! нали много квичаха рашистките свине, че щели да таковат НАТО. Е скоро ще имат възможност, та видиме кой кого! Аре спасявай се за рашистан болшевишки гноен цирей!
Просто човек

2024.02.27 | 14:54

6
Чемодан-вокзал-масква... путинска марионетко
До долния

2024.02.27 | 15:36

20
На майка ти у шундата червен помияр
ШИБАМ УКРАИНСКИ КУPBИ

2024.02.27 | 15:15

12
ВОЮВА ЛИ ТИ СЕ, КУPBO? КАКТО ЕВРОГЕЙЧЕТАТА ОБИЧАТЕ ДА КАЗВАЕ - ЧЕМОДАН, ВОКЗАЛ И В УКРАЙНА.

2024.02.27 | 15:10

8
Ще те видшм на фронта посерко. Украинците вече са избити иначе немаше да търсят вънщно пущечнж месо
Ккво?

2024.02.27 | 14:59

7
Мунчо пак се изсра! ГОЛЯЯЯЯМО ЛАЙНОООООО!

2024.02.27 | 15:10

9
Тоя прецедент много да се замисли преди да подписва такива укази военни че нема да се размине народната любов и тоя път ще е бая голема
До 11

2024.02.27 | 15:19

14
9 е писал същото като теб :)) не четем нещо
ШИБАМ КУPBИТЕ НА КОЗЯК 16

2024.02.27 | 15:15

11
ВОЮВА ЛИ ТИ СЕ, КУPBO? КАКТО ЕВРОГЕЙЧЕТАТА ОБИЧАТЕ ДА КАЗВАЕ - ЧЕМОДАН, ВОКЗАЛ И В УКРАЙНА.
баб/Кириленко/

2024.02.27 | 15:14

10
Зелен Чорап,ако Русия не бе пратила войски да се сражават с Османската империя на Балканите ,сега щеше да ходиш с фес и да се казвашРамадан Рамаданов.....

2024.02.27 | 15:19

15
Точно!
Дръжте се

2024.02.27 | 15:18

13
О,да!България е в Нато!Да си бехме мирно седели,ама ние сме мъже и ще умрем с достойнство.
ИСТИНАТА

2024.02.27 | 15:21

16
Г-н ПРЕЗИДЕНТ,КЪДЕ е ЮМРУКЪТ ???? КОИ са МУТРИТЕ,Г-н ПРЕЗИДЕНТ ????

Добави коментар

Водещи новини