Трима български евродепутати са сред най-влиятелните в ЕП

  • 26 февруари 2024 11:46

  • 937
  • 4
Трима български евродепутати са сред най-влиятелните в ЕП
© Фейсбук

Трима български евродепутати са сред най-влиятелните политици в Европейския парламент. Това показва  Индексът на влияние на евродепутатите 2024: Топ 100 на най-влиятелните евродепутати. Анализът на EUmatrix.eu измерва влиянието, което членовете на Европейския парламент са упражнили върху политиката на блока  от началото на настоящия парламентарен мандат  – юли 2019 г., до февруари 2024 г.

В класацията са посочени Петър Витанов от парламентарната група „Социалисти и демократи“, който е в топ 20 в сектор „Транспорт“, топ 20 „Енергетика“, топ 20 „Дигитализация“ и топ 20 „Миграция“. Илхан Кючюк от „Обнови Европа“ е в топ 20 „Външна политика“, а Андрей Новаков от Европейската народна партия е в топ 20 „Бюджет“.

Андрей Новаков: Еврото не предизвиква покачване на цените, а понижава лихвите и помага на туризма

В анализа на класаицята се посочва, че представянето на българските евродепутати като цяло е средно, особено що се отнася до заемането на ръководни позиции в Европейския парламент.  Там обаче се отбелязва, че все пак българите надхвърлят броя си, когато става въпрос за оформяне на ключови законодателства.

„Съществуват и значителни разлики в различните области на политиката. Например, българите се справят изключително добре по теми като по миграцията и вътрешните работи (Топ евродепутат: Петър Витанов), класирайки се на 3-то място. Те също така са склонни да бъдат по-влиятелни по регулаторни теми като транспорт, енергетика (топ евродепутат: Петър Витанов), както и бюджет (топ евродепутат: Андрей Новаков)“, се казва в анализа.

В същото време анализът обръща внимание, че българското влияние е под средното в други области на политиката, включително по някои екологични теми, както и по досиета, свързани с вътрешния пазар и търговията.

„Когато разглеждаме прогнозите за следващата година, виждаме, че българите са настроени да запазят силно представителство в основните групи на ЕП, особено в Европейската народна партия, но също и в либералната група „Обнови Европа“, особено ако едната управляваща партия „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ се присъедини към центристкото семейство. Това би могло да осигури на двете управляващи партии значително влияние в следващия Европейски парламент“, се посочва в обобщението на българското представяне в Европарламента.

Там обаче се отбелязва, че българите могат да загубят значителна позиция в групата „Социалисти и демократи“, а и се наблюдава известна степен на поляризация в българската политическа сцена с възхода на партията „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, която ще стане част от групата „Идентичност и демокрация“.

ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ ще се присъедини официално към крайнодясната група в ЕП на 12 април на европейска конференция в София.

Според класацията германската делегация е най-влиятелната като цяло и също така една от най-добре представящите се пропорционално на своя размер. Обратно, италианците и в по-малка степен французите се представят по-слабо (независимо от размера на техните делегации). Сред малките страни Люксембург, Малта и Португалия надхвърлят скромния си брой депутати и се представят много добре. Унгарците, кипърците и италианците са националните групи с най-слаби резултати.

В по-широк план оценката за секторното влияние на евродепутатите показва различна картина по отношение на представянето на различните национални групи. Евродепутатите от Северозападна Европа (като финландците и нидерландците) имат относително по-голямо влияние върху екологичните досиета, докато евродепутатите от Централна и Източна Европа е представят по-добре по отношение на транспорта или външната политика.

Топ 10 на най-влиятелните евродепутати от 2019 г. насам са: Роберта МецолаРоберта МецолаРоберта Мецола е роден на 18 януари 1979 г., в Сейнт Джулианс, Малта. Тя е третата жена (председател на ЕП и ключов законодател за укрепване на демокрацията, свободата на медиите и плурализма в ЕС), Манфред ВеберМанфред ВеберМанфред Вебер – германски политик. Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 г. в баварското селище (председател на ЕНП, най-голямата политическа група в парламента), Ираче Гарсия Перес (председател на „Социалисти и демократи“), Отмар Карас (първи заместник-председател на ЕП),  Валери Айер (председател на „Обнови Европа“ и влиятелен законодател за ресурсите на ЕС), Дита Харанзова (заместник-председател на ЕП, заместник-председател на „Обнови Европа“ и ключов законодател по бюджетни въпроси), Робертс Зиле (заместник-председател на ЕП и член на ръководството на „Европейски консерватори и реформисти“ и законодател с акцент върху морския транспорт),  Франсис Фицджералд (заместник-председател на ЕНП и ключов законодател по правата на жените), Драгош Тудораче  заместник-председател и ключов законодател по Изкуствен интелект) и Евелин Регнер (законодател по въпросите на данъчното облагане и правата на жените). 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
937 4

Коментари 4

Добави коментар

2024.02.26 | 12:12

4
Такива класации тип 'Банкер на годината' вече ги знаят какво представляват.
един

2024.02.26 | 11:59

3
Хвалби,заради евроизборите!

2024.02.26 | 11:49

2
СКОРО НЯМА ДА СА

2024.02.26 | 11:49

1
тия ли са най-гладните

Добави коментар

Водещи новини