Денков: Няма повод за притеснение от изкуствения интелект

  • 23 февруари 2024 15:22

  • 525
  • 6
Денков: Няма повод за притеснение от изкуствения интелект
© Булфото, архив

От парламентарната трибуна премиерът Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С заяви, че няма повод за притеснение от изкуствения интелект. Една от причините е, че Европейският съюз разполага с първата в света система за регулиране на изкуствения интелект.

Освен това страховете от новите технологии, често са неоснователни, отговори премиера на премиера на питане на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, свързано с развитието на изкуствения интелект и рисковете от това за хората и работниците.

"Когато има ново високотехнологично развитие, винаги има страхове", заяви Денков. Той даде пример с появата на първите автомобили и посочи, че тогава сред хората е имало опасения, че, ако една кола се движи с повече от 5 км/ч., това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Като друг пример той посочи ядрените технологии и подчерта, че ядрената енергия за използва за производство на електричество. "Обществото е намерило начин да създаде правилата, които да позволят всички технологични обновления да намерят своето място и да направят живота ни по-добър. Изкуственият интелект не е изключение със съответни изисквания към създателите, техните приложения, възможността да бъдат правени тестове преди пускането на пазара, както и много други елементи, минимизиращи рисковете", каза Денков.

"България все още е една от страните с най-ниската производителност на човек, който работи в икономиката. Ето една възможност не просто да наваксаме, а да отидем много по-напред, ако успеем да включим в нашите бизнес процеси съответните технологии, свързани с изкуствен интелект. Те са много, не са една и две. Заедно с рисковете има и огромни възможности, те се обсъждат на експертно и обществено ниво", увери Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

БСП се ангажира да предложи законодателни мерки за изкуствения интелект

"България прави много както по подготовката на капацитета за развитие на тези технологии, така и по отношение на възможностите за тяхното приложение в полза на бизнеса и гражданите", посочи Денков.

Според Корнелия Нинова всяка четвърта фирма в България вече използва изкуствен интелект, но това крие много рискове, тъй като изкуственият интелект може да доведе до загуба на много работни места.

"Голяма е заплахата в образованието, защото много от учениците го използват за своите разработки, вместо да ги правят сами", допълни Нинова.

Тя даде пример за случай с безпилотна кола, базирана на изкуствен интелект, която по думите ѝ е блъснала маскирани за Хелоуин хора на пешеходна пътека. "Къде е България в този процес? През 2020 г. България е приела Стратегия за развитие на изкуствения интелект. Какво възнамерява да прави сегашното правителство по тези въпроси", попита Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
525 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.02.23 | 16:38

6
Я СЕ ШИБАЙ БЕ
гнома

2024.02.23 | 16:21

5
плъха ти се е беш неправилно
Koceto

2024.02.23 | 16:02

4
съсел

2024.02.23 | 15:56

3
Причината е по-проста, в изкуствения няма "интелект". И още доста време няма да има.

2024.02.23 | 15:32

2
Атентатори наркомани без ум

2024.02.23 | 15:28

1
В България интелектът няма никаква роля. Тук има крадене, гепене, делкане и бой по каската. Напълно сме защитени от всякакъв интелект, бил той изкуствен или естествен.

Добави коментар

Водещи новини