Белият дом даде начало на публичен дебат за системите с изкуствен интелект

  • 21 февруари 2024 16:49

  • 263
  • 1
Белият дом даде начало на публичен дебат за системите с изкуствен интелект
© Pixabay

Администрацията на американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в днес постави началото на публичен дебат дали системите с изкуствен интелект (ИИ) трябва да бъдат с отворен или затворен код за достъп. Белият дом обяви, че цели публични дискусии около рисковете и ползите от това дали ключовите компоненти на ИИ ще бъдат публично достъпни за употреба и изменения. Изследването е част от по-всеобхватен президентски указ, подписан през октомври и целящ създаване на ръководни принципи за използването на подобни технологии, съобщи Асошиейтед прес. 

Технологичните компании са разделени по въпроса доколко отворени да направят моделите си за ИИ. Едни поставят ударение върху опасностите от широкоразпространените компоненти на ИИ, докато други са на мнение, че отвореният достъп е важен за изследователи и нововъзникващи компании. Сред най-категоричните поддръжници на отворения код за достъп са Ай Би Ем (IBM) и „Мета Платформс“ – компанията майка на социалната мрежа Фейсбук. 

В указа на Байдън отворените модели са наречени с техническия термин „фундаментни модели с двойна употреба с широко достъпна тежест" и се посочва необходимостта от по-нататъшното им изследване. „Тежест“ означават цифровите стойности, които влияят на поведението на моделите на ИИ. 

Новият изкуствен интелект на OpenAI може да симулира светове

Когато тези „тежести“ са публикувани в интернет, „ще има значително ползи в иновацията, но и значителни рискове, като премахването на предпазителите от тези модели“, пише в указа на Байдън. Той е дал срок до юли на министъра на търговията Джина Раймондо да се свърже с експерти и да представи препоръките им за управлението на потенциалните ползи и рискове от ИИ. 

Сега Националното управление по телекомуникациите и информацията (НУТИ) на Министерството на търговията на САЩ дава начало на 30-дневен период за коментари, през който да се формулират  идеи, които да бъдат представени в доклад до държавния глава.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
263 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.21 | 17:42

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини