Комисията по здравеопазване изслушва трима шефове заради Даная

  • 22 февруари 2024 07:29

  • 316
  • 2
Комисията по здравеопазване изслушва трима шефове заради Даная
© Булфото (архив)

Депутатите от Комисията по здравеопазване ще изслушват медицински специалисти как се прилага медицинският стандарт по неврохирургия и случаите, в които се назначават образни изследвания за диагностика и лечение почти година след смъртта на 15-годишната Даная Кулева в болница "Пирогов" и последвалите проверки.

Депутатите ще изслушат и ръководството на университетската болница "Лозенец" заради данни за финансови злоупотреби в клиниката по кардиология.

Депутати от ПП-ДБ подхващат случая със смъртта на Даная

Заради ненаправен скенер на главата на 15-годишното момиче при първото й приемане в Пирогов след удар в таблата на легло и със заболяване, водещо до опасност от кръвни съсиреци, от фондация „Даная“ в продължение на месеци питаха защо не е спазен стандартът по неврохирургия.

Според тях изследването е задължително в такива случаи. Днес депутатите от здравната комисия ще изслушат главния координатор на Експертния съвет по „Неврохирургия“ към здравния министър относно прилагането на този стандарт.

Заради същия случай ще бъдат изслушани ръководителите на Здравната каса, Агенцията по лекарствата и агенция Медицински надзор за спазването на правилата за снабдяване на болниците с лекарства.

Другата тема на заседанието ще бъдат сигналите от началника на клиниката по кардиология в болница Лозенец доц. Добри Хазърбасанов за отчетени пред Здравната каса, но неизпълнени процедури, за които са платени близо 350 хиляди лева.

От Касата обявиха, че са поканили болницата да възстанови сумата, но има възражение и преписката е изпратена в съда.

Преди две седмици здравната комисия възложи на ресорния министър да представи доклад от проверка по случая. Заместник-министър Илко Гетов обясни, че назначената проверка ще е готова до края на февруари.   

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
316 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.22 | 10:37

2
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

2024.02.22 | 09:39

1
Детето си отиде, защото всички дежурни лекари са били на почивка извън София по време на дежурство. Някои са били извън България. Това е лесно проверимо по телефоните им. Но те си говорят за стандарти. Това не е ли описано в закона за трудово право - къде се намира служител по време на работа? Престъпна небрежност? Какви стандарти?

Добави коментар

Водещи новини