Народното събрание ратифицира Спогодбата за социална сигурност между България и Албания

  • 21 февруари 2024 13:27

  • 189
  • 1
Народното събрание ратифицира Спогодбата за социална сигурност между България и Албания
© Булфото

Народното събрание ратифицира Спогодбата за социална сигурност между България и Албания. Според доклада на Комисията по труда, социалната и демографската политика, Спогодбата се основава на принципите на равно третиране на лицата, износ на обезщетения и пенсии, приложимост само на едно законодателство по отношение на задължението за осигуряване и сумиране на периодите на осигуряване. 

Спогодбата за България се прилага по отношение на законодателството, отнасящо се към Държавното обществено осигуряване за обезщетения за болест и майчинство; обезщетения за трудова злополука и професионална болест; пенсии за осигурителен стаж и възраст; пенсии за инвалидност поради общо заболяване; пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест; наследствени пенсии, изчислени от всеки от горепосочените видове.

Ето какво ще обсъждат депутатите през седмицата

Спогодбата за Албания се прилага по отношение на цялостното законодателство, отнасящо се до схемата за задължително социално осигуряване: парични обезщетения за болест на наетите лица; парични обезщетения за майчинство за наети и самостоятелно заети лица, както и за работодатели; парични обезщетения за трудова злополука и професионална болест за наети лица; пенсии за старост, инвалидност и преживели лица за наети и самостоятелно заети лица, както и за работодатели.

Размерът на паричните обезщетения в материалния обхват на Спогодбата се определя съгласно съответните национални законодателства, се посочва в доклада на комисията, пише БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
189 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.21 | 19:31

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини