Кирил Петков: Изработихме меморандум, който да стане договор между ПП-ДБ и ГЕРБ

  • 20 февруари 2024 18:30

  • 3994
  • 52
Кирил Петков: Изработихме меморандум, който да стане договор между ПП-ДБ и ГЕРБ
© Bulphoto (архив)

„Решихме да направим смяна на подхода – изработихме меморандум, който е нашата начална преговорна позиция. Когато го финализираме, той трябва да стане договор. Този меморандум е между ПП-ДБ и ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и нашето предложение е да бъде подписан от политическите лидери и от Николай Денков и Мария Габриел – всички да поемем отговорност за него“. Това заяви съпредседателят на Продължаваме промяната-Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от (ПП-ДБ) Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически пред журналисти. 

Той изтъкна, че разговорите с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в напоследък са станали все по-трудни с изказвания по медиите и кулоарите на парламента, а времето тече.

"В меморандума ще бъдат записани основните цели на управлението в следващите 9 месеца. Документът съдържа четири важни аспекта. Най-важният е за регулаторите", поясни той.

Бойко Борисов: Ако продължи така - ще бъде катастрофа

„Имаме много ясно предложение към колегите от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, че първо трябва да се мине по много прозрачна процедура за всяка номинация с тест за интегритет, проверка за корупция. Един път, когато се мине през тази тежка процедура, разпределението между нас и ГЕРБ-СДС да бъде по равно. Това означава, че ако някой реши да припознае кандидат от обществена организация или от друга политическа партия, това става през депутат от ПП-ДБ или ГЕРБ-СДС и тази номинация се води като част от групата на тази партия. Последната стъпка е двете сили да могат да сложат вето на номинацията на другата партия, ако по време на проверките излиза, че тази номинация ще накърни репутацията на институцията“, обясни Петков.

По думите му, ако ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в реши да издигне кандиат на ДПС и той мине през всички проверки, то отговорността за него ще бъде на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в.

Коалицията предлага съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации.

Предвижда се възможност номинации за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност. Записано е правило за отказ от кандидати с ярки политически профили.

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС равно разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган. Изрично се уточнява, че ако някоя от двете групи желае да предложи кандидат от друга парламентарно представена партия, този кандидат се отчита като номинация на съответната група, която прави предложението, и не се стига до промяна на съотношението между тях.

Документът описва подробно целите на реформите в редица области като съдебната власт, незабавно избиране на членовете на Комисията за предотвратяване на корупцията, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление.

В специална глава от меморандума ПП-ДБ предлага и приемането на допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система, които да позволят пълноценно функциониране на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, включително законодателни промени въвеждащи възможност за ограничено разкриване на релевантни елементи на следствена тайна при надделяващ обществен интерес.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ-СДС, и представлява основа за предстоящите преговори.

Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3994 52

Свързани новини

Коментари 52

Добави коментар
гнома

2024.02.20 | 18:41

1
изчезвай бе
Киро Тъпото

2024.02.20 | 18:46

2
...............Когато ТОЙ /Киро Тъпото / говори, боговете мълчат, Айнщайн се върти в гроба, а Божинката си облича тениска с лика му. Когато той мисли, боговете мълчат и тръпнат в очакване, какво той ще каже. Когато говори това, което е мислил преминава в паралелна вселена, в 3-то измерение. Там мисълта му създава времеви континуум, който взривява звезди и създава черни дупки, за които дори Слави Клашъра не може да създаде толкова дълъг епизод за всичките факти. Когато той говори, Айнщайн и всички древногръцки философи се въртят в гроба – късат всякакви връзки с теорията на относителността и философията... И на реалността. Когато Киро Тъпото говори, звездите се пренареждат и се създават нови съзвездия. Божинката си облича тениска с лик на Киро и Лена на Парапета и спи със телефона си под възглавницата за да научи по-бързо новите бисери....
"Ала - бала" ПРИ ПРЕЗИДЕНТА

2024.02.20 | 21:11

23
ГЕРБ 9 месеца искаше този т.нар. от Кичко Кокичков - или по известен като Киро Тъпото - измеморандум /това дали не е нещо като "литмус"/ Пеперастите се дърпаха. Сега, когато трябва да се ротират се разбързаха. Боко ако приеме подобна наглост повече не гласуваме за него.
Киролацията на К.у.р.о

2024.02.20 | 19:11

10
това недоносче баща му го е правил на пияна глава и когато най не му се е еВяло а майка му го е изпускала многократно на цимента та за това е такова фъфлещо, заекващо и неадекватно недоразумение.

2024.02.20 | 18:50

5
ахахахаха, киро дръгела си е бал века
Киро Парапета

2024.02.20 | 18:48

4
.................Когато ТОЙ /Киро Тъпото / говори, боговете мълчат................Ами защото се чудят дали да не унищожат човечеството създало ТОЗИ "титан" на мисълта и да го направят отново вече без възможност да бъде създадено ТАКОВА пелтечещо и сричащо "чудо"

2024.02.20 | 18:48

3
amerikanski otpadak koito shteshe da izcegrata grob i da gi vkaza vav zatvora sega se e nadupil groob da go shiba glasuvaite pak oligofreni za tozi prestapnik

2024.02.20 | 18:52

6
Кире, обясни какво е меморандум, който да стане договор? Така и с Джемкорп меморандуми бацахте

2024.02.20 | 19:02

7
Със арестанта ли подписвате договор,повече данего арестувате ей.

2024.02.20 | 19:04

8
Изплашихте ги Герберите,опасни Харвардаци.
Бай Ставри

2024.02.20 | 19:04

9
ТИ ЛИ ЩЕ ПОНЕСЕШ ОТГОВОРНОСТ , БЕ ЛЪЖЛИВ ИЗРОД ..., АКО ИМА НОВИ ИЗБОРИ ТИ ДОРИ НЯМА ДА ВЛЕЗЕШ КАНАДСКИ ЛЪЖЕЦО
7777

2024.02.20 | 19:19

11
Кюмец
7777

2024.02.20 | 19:20

12
Кюнец
Крум

2024.02.20 | 19:35

13
До сега не го видяхме този европейски път ама аналния път по който ни водите над 30 год го виждаме.

Добави коментар

Водещи новини