Одобриха становище на Емил Радев относно създаването на цифрово евро

  • 16 февруари 2024 16:58

  • 345
  • 2
Одобриха становище на Емил Радев относно създаването на цифрово евро
© ГЕРБ

С голямо мнозинство Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент одобри становището на българския евродепутат от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в/ЕНП Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) относно създаването на цифрово евро. Вотът е важна стъпка напред за реформа в системата на плащанията в ЕС, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в.

„За въвеждането на цифрова евровалута Европейската централна банка се нуждае от ясни регулаторни рамки, които да очертаят пътя пред реализацията на тази новаторска инициатива. Радвам се, че работата ми по досието получи подкрепата на колегите от комисията, защото така потвърждаваме непоколебимият ни ангажимент към сигурността и защитата на личните данни“, коментира след гласуването Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014). Той акцентира върху необходимостта да се осигурят равнопоставен достъп и условия за ползване на цифровото евро от всички граждани на държавите в еврозоната, като припомни, че предвижданите промени не целят да сложат край на познатите ни банкноти и монети. „Парите в брой ще останат законно платежно средство“, увери българският евродепутат.

С вота си комисията LIBE на практика надгражда законодателното предложение на Европейската комисия, като подобрява значително изискванията по отношение на правните, техническите и оперативните аспекти, необходими за създаването на една универсално достъпна и широко приложима цифрова валута. Одобрените правила установяват ясни протоколи относно правния статут на цифровото евро като законно платежно средство, неговото разпространение и насоки за употребата и ефективната му интеграция в европейската финансова екосистема. 

Емил Радев организира в ЕП конференция за бъдещето на финансовата интеграция на ЕС

При 48 „за“, 6 „против“ и 7 „въздържали се“ с гласуването днес широка подкрепа за тази позиция изразиха евродепутати от основните парламентарни групи, в това число ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Зелените/Европейски свободен алианс и Обнови Европа.

Становището на комисията LIBE ще бъде изпратено на ресорната комисия по икономически и парични въпроси, която трябва да приеме основния доклад на Европарламента по темата. Очаква се гласуването в пленарната зала да се състои през април.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
345 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тенев

2024.02.16 | 21:30

2
Знаете ли какво е прозрачният човек? Това искат- да следят всяка стъпка на хората!

2024.02.16 | 20:01

1
Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини