Военен скандал разпали НС: "Една бедна България помага на една богата Украйна"

  • 16 февруари 2024 10:17

  • 3622
  • 16
Военен скандал разпали НС: "Една бедна България помага на една богата Украйна"
© Bulphoto/ архив

Народното събрание ще разгледа ратификации на международни документи и ще гласува на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за ограничаване измененията на климата. Точките бяха включени в дневния ред по предложение на председателя на парламента Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети (ГЕРБ-СДС).

Като първа точка от програмата за днес се предвижда депутатите да обсъдят законопроект за ратифициране на Споразумението за участие на България в програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за Украйна с доброволен финансов принос в размер на 60 хиляди евро.

Втора точка предвижда да бъде обсъден законопроект за ратифициране на Споразумението на участващите сътрудници към Фонда на НАТО за иновации и първо гласуване на промените в Закона за ограничаване измененията на климата. 

Седем министри ще участват днес в парламентарния контрол от 11 часа.

Това са министрите Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир наДимитър ИлиевДимитър ИлиевДимитър Илиев е осемкратен рали шампион на България и е единственият българин, печелил три пътиКалин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните,  Андрей ЦековАндрей ЦековАндрей Цеков е роден в София на 13 април 1973 г. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на регионалнотоАтанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в, Юлиян Попов и Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на.

Поради ангажименти в заседанието за парламентарен контрол няма да участват премиерът Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, вицепремиерът Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, министрите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ наКръстю КръстевКръстю КръстевКръстю Кръстев е роден на 25.11.1956 г. в Пазарджик. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на културата вМилена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международниТодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за.

Депутатите приеха промени в закона за забрана на химическото оръжие и ратифицираха международни документи

По традиция  в дните около годишнината говорим много за Апостола на свободата, анализираме, обобщаваме, прокламираме. Това заяви в декларация Ванина Вецина от "Продължаваме промяната-Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

Поводът са 151 години от обесването на Васил Левски, които ще се навършат тази година на 18 февруари. 

Смятам, че трябва да му отдадем почит, взирайки се в себе си и откривайки в неговите думи собствените си дела, посочи Вецина. 

В наше време героизмът и саможертвата имат други измерения, но смисълът остава същият, според депутата. Колко от нас ще постигнат цели, с които ще бъдат запомнени, попита Вецина. И призова да не чакаме дати като 18 февруари, за да си спомняме за народните идеали. По-често трябва да слушаме Левски, трябва да се постъпва зряло, посочи още Вецина. 

Народният представител от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Иван Ченчев прекъсна темата за доставките на оръжия до Украйна и поиска няколко секунди за друг важен казус.

"Спомняте си, че направих декларация за Стела Енева, която трябваше да е със спряна пожизнена награда, за да отиде на олимпиада и да се бори за медал. Енева взе квота, но вече е със спряна пожизнена награда.

Дайте другата седмица да вкараме точка за финансиране на Стела Енева. Така разбирам, че трябва да процедираме", посочи той. 

Ченчев заговори и за важността от построяването на детска болница и апелира към депутатите да започнат да работят по повече теми, свързани с българските граждани, а не украинските. 

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков поиска изказване по темата. 

"Помощта на Украйна е израз на европейска солидарност, но е нищожна спрямо това, което държавата ни получава възмездно. Това, което даряваме е малка част. България печели ужасно много. Нашата военна индустрия е на ниво, което безпрецедентно. Това е работа за производителите, добавена стойност за икономиката и на всеки е ясно какви са постъпленията в хазната. Да спекулирате и да противопоставяте помощта за Украйна с детски болници е абсолютен популизъм", разкри Божанков. 

"Призовах ви да решаваме повече български проблеми. Г-н Божанков, нито един народен представител в тази зала не знае какво даваме на Украйна.

Бойко Борисов: ПП-ДБ ни отдалечиха от ротацията. Денков да забрави за егото си

Вие знаете ли? Комисията по отбрана не можа да каже. Вие знаете ли го и ако го знаете - кажете го. Ние не знаем колко процента от старото е дадено, колко има сега.

За Украйна може да взимаме решения на тъмно, а когато говорим за детска болница е популизъм. Понеже там умирали хора и сме европейци. Не мога да повярвам каква е тезата ви. Популизъм било да говорим за детска болница. Ще говорим, докато не направим детска болница. От 2001 година се говори за това. 

Вие имате тези, опозицията има тези. Вашите тези са европейските, а явно на опозицията са популизъм. Ако излезете извън тази зала, темите на опозицията са тези на хората", отговори Ченчев. 

"Популизмът се състои в това - една бедна България помага на една богата Украйна, даваме пари, а имаме нужда от пари за детска болница. Популизъм е, защото ускорихме този проект. Вие противопоставяте тия неща. Аз казвам фактите.

България получила много повече средства, отколкото е дарила. Над 7 млрд. е получила индустрията ни - работни места, данъци. Ако държавата ни иска да получава средства по ПВУ, България ще бъде сред първите държави в реконструкцията на Украйна", опита се да обясни Божанков.  

Народното събрание прие на първо четене законопроект за ратифициране на Споразумението за участие на България в Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за Украйна с доброволен финансов принос в размер 60 000 евро. Законопроектът бе гласуван със 121 гласа „за“,  42 – „против“, четирима – „въздържал се“.

В доклада на комисията по външна политика се посочва, че Програмата на ОИСР за Украйна има за цел да подпомогне усилията на страната в процеса на реформи по пътя ѝ към членство в ЕС и ОИСР. Посочва се, че дейностите и мерките, заложени в Програмата, са на обща стойност 16,5 млн. евро за целия четиригодишен период.

Предвижда се финансирането да бъде изцяло с доброволни вноски от страните членки на ОИСР, кандидати за членство и партньори, които имат желание да я подкрепят.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3622 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2024.05.25 | 10:17

16
❤️ Г­­­о­­­р­­­е­­­щ­­и­­ ­­­м­­о­­­м­­и­­ч­­е­т­а­­­ ­в­и­­ ­­­о­ч­а­­к­­­в­а­­т ­­-­ X­­­1­­8­­.­F­U­­N

2024.02.16 | 13:47

15
Спрете пенсиите на действащите военни и полицаи, както и 20-те заплати при излизане от системата.
К.Кириленко

2024.02.16 | 13:13

14
Русия също е богата ,но и помагат Иран и Китай.Също и страни от третият свят.....

2024.02.16 | 11:18

8
Стига с тия фашисти бе децата на България умират без пари за лечение бе крадци долни

2024.02.16 | 12:39

13
Тези изроди !!! , са за разстрел !!!
ШИБАМ УКРАИНСКИ КУPBИ

2024.02.16 | 12:16

10
НА МЪРТВЕЦ ПОМАГА ЛИ СЕ? КОПАШ ГО И СИ ТРЪГВАШ.

2024.02.16 | 12:39

12
Точно !!
ne

2024.02.16 | 12:23

11
spokoino balgaria vinagi e ucastvala vav neuspeshni misii i sega sahto shte se opita da sazjivi martvec kato usraina

2024.02.16 | 11:18

9
Не стига че крадът за страх ми и на чужди дават ама като ги търпят
Смях

2024.02.16 | 11:10

7
Украйна има най-голямата армия в Европа. На 10-то място в света. Естествено, че пръдльото тагарев, върл комунист, агент на КГБ, ще хвърля пари, за да пада стандарта в България, в угода на кого???
Вва

2024.02.16 | 10:22

6
Далавера да се върти… това е мотото на тези в парламента ! Отдавна там няма политици , а това е толкова опасно за държавата !

2024.02.16 | 10:09

5
Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини