Христо Иванов: Да оставим Денков и Габриел сами да се разберат за МВнР

  • 11 февруари 2024 13:18

  • 1807
  • 36
Христо Иванов: Да оставим Денков и Габриел сами да се разберат за МВнР
© Булфото, архив

"Пред това управление и пред България стои един много важен въпрос и той е дали ще съумеем да покажем на себе си и на партньорите си навън, че можем да установим на своя територия законност и здрави институции, което означава да се преборим с корупцията и да бъдем в състояние да разрешаваме подобни случаи по убедителен начин, който оздравява институциите, а не поражда още повече неудовлетворение, нестабилност и недоверие". Това заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.  

Или това управление ще покаже, че може да намери начин, или то ще загуби смисъл, изказа мнението си той. Коментарът му бе по повод на убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и създадената временна комисия, която да проучи факти за наличие на нерегламентирано влияние в правосъдната система.

"Убийството на Мартин Божанов и това, което за момента се загатва около неговата фигура, около неговата дейност, има всички причини да очакваме, че може да се превърне и трябва да се превърне в един момент на истината изобщо за целия модел за влияние, на експлоатиране против закона на съдебната власт. Много е важно Народното събрание да покаже воля и да осветли всички аспекти на този казус", категоричен бе Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския

Според него въпросът не е просто кой е убил Нотариусът, а трябва да се разгледа целият модел на неговото функциониране и как това е било възможно: "Тук трябва да се направи една много по-голяма аутопсия не просто на трупа, на отделната криминална конструкция, но на всичко онова, като институционален контекст, което е правило това възможно".

По думите му тази "аутопсия" трябва да я направи парламентът. Става дума за фундаментален въпрос, който има своите политически измерения, подчерта депутатът. Той напомни, че опитът от работата на подобни комисии е показал, че те се натъкват на определени ограничения. Именно затова смята, че трябва да се помисли за законодателната рамка, която може да преодолее тези ограничения.

"Много внимателно, но трябва да отворим темата за това – можем ли да създадем конкретни критерии, по които материали, които са обект и може да бъдат прикрити под формата на следствена тайна, все пак при наличие на надделяващ обществен интерес, да може да стават публични. Трябва да се обсъди промяна в законодателството в това отношение, за да може парламентът по-пълноценно да си свърши работата", добави Иванов. 

Радев увери: Ще проведа констулации и ще връча мандат на първата политическа сила

Според Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския бързо трябва да се попълни съставът на Комисията за предотвратяване на корупцията. А проверката на съмненията, че е имало злоупотреба със специални разузнавателни средства пък изисква много бързо и убедително да се пристъпи към попълване и на Бюрото за контрол върху СРС-тата.

Според съпредседателя на ПП-ДБ случаят ще бъде голямо изпитание.

А за казуса с външно министерство и кой да е министър на външните работи след ротацията Христов Иванов изказа мнение, че "това не е димка": "Темата не е битов въпрос, не е въпрос на лична нечия прищявка, а на легитимен структурен интерес от това да се намери правилния баланс в едно следващо издание на ротационното управление – да се конструира по такъв начин външнополитическата комуникация, че това да не доведе до допълнителни напрежения в конструкцията. Същевременно разбира се абсолютно обективен и легитимен е интересът на г-жа Габриел да продължи своята работа, успешна, като външен министър".

Съпредседателят на ПП-ДБ препоръча въпросът да бъде оставен на акад. Николай Денков и Мария Габриел. Според него е много важно да се говори за това какви ще бъдат заявените приоритети и ангажименти за реформи.

"За да може моята партия "Да, България" да прецени степента на подкрепа, ангажимент към следващото издание на ротационната формула, ние трябва да получим ясен отговор на въпроса – до каква степен можем да очакваме в следващите 9 месеца следващия етап на съдебната реформа, новия Закон за съдебната власт да бъде реализиран и с какви големи политически приоритети, заложени в това отношение", каза още той. 

Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския подчерта, че е изключително важен и въпросът как ще се попълнят регулаторите, така че да няма парцелиране.

Запитан дали отиваме на избори 2 в 1, той отговори, че зависи от това дали ще можем "да наситим с мисъл следващото издание на тежките компромиси, които иначе правим".

"Ако сме отговорни и политически зрели, няма причина да отиваме на избори. Но ако покажем, че не можем да осмислим през правилни амбиции и приоритети съществуването на това управление по-нататък, честното нещо е да се обърнем към избирателите и те да кажат какво да правим оттук нататък", смята съпредседателят на ПП-ДБ.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1807 36

Свързани новини

Коментари 36

Добави коментар
Емѝ...ПРЪЦ...ПРЪЦ..ИБАНА СЪМ -МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ

2024.02.11 | 13:56

1
Братя...не сте много тука във форума но на Украйна и трябва помощ. Хайде към фронта. Да помагаме на киевските евроатлантици. Знам че сте смели хора които са готови да умрат за Америка. Нали така пишеме по коментарите? Утре в 10 вечерта ви чакам на Нос Калиакра. От там ще потеглим с гумените лодки подарени на българският военно морски флот от САЩ, и ще ударим омразните руснаци в гръб през Крим! Тази изненадваща атака ще шашне руснаците и те ще дислоцират силите от Авдеевка в нащо направление и така ще дадем глътка въздух на ВСУ! Не забравяйте да минете през сексшопа да си вземете оръжия и други артикули от първа необходимост. Чакам ви!!!
Емѝ...В устата ми е-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ АТИЛКАТА

2024.02.11 | 17:08

17
Духал съм много пъти на Люляка, ..добър ибач е....ПРЪЦ....МЯУУУ...
до долния шизофреник и терорист

2024.02.11 | 17:06

16
Атилке Проста ,покажи как става нали са те ибали цигани в Ловешкия затвор.
Блядотрепач

2024.02.11 | 15:03

10
Не чакай,направо се надупвай на Джуджето,патриотарино.

2024.02.11 | 14:01

2
prestapnik nikoi sas nikoi niama da se razbere tezi sa podstaveni lica i znaesh imat si gospodari koito razporejdat

2024.02.11 | 14:02

3
ПИНОКИО ВЪРВИ НА МАЙНАТА СИ
Дидо

2024.02.11 | 14:04

4
Ти боклук долен мазен !

2024.02.11 | 14:04

5
НЕ МОЖЕ ГАБРИЕЛ ДА Е ПРЕМИЕР И ВЪНШЕН МИНИСТЪР.
Този

2024.02.11 | 14:22

6
Е много отвратителен.
ИСТИНАТА

2024.02.11 | 14:32

7
Христо,КОГА ЗАПОЧВА БОРБАТА с КОРУПЦИЯТА ???? КОГА ПОСОЧВАМЕ ВИНОВНИТЕ и ПОВДИГАМЕ ОБВИНЕНИЯ ???? КОГА,ЗАПОЧВА ВРЪЩАНЕТО на ОТКРАДНАТОТО от ДЪРЖАВАТА ни ????

2024.02.11 | 18:58

25
Кога ?
тоя

2024.02.11 | 14:59

8
може ти плямпа 2 часа ей такива бъртвежи да наситим с мисли компромиса и в крайна сметка да изпълняват нарежданията на козяк докато лапкат пари по зелени сделки, планове за възстановяване ... припкай мравояде на задната седалка на джипа на бобоков хахаха
Обективен

2024.02.11 | 15:01

9
Червеното синче с дълъг нос,без ден трудов стаж,разбира,че Борисов може да им врътне същият номер ,като на СОС.
Умномислещ

2024.02.11 | 15:08

11
Браво на украинците.Всекидневно чистят земята от блядската степна сволач.Добре,че са те,защото ако остане на нас,такива,като горния ще ходят с вазелин по сфин керите. П.С.Добрата бляд е дълбоко заровената.Един няма за свяс.

Добави коментар

Водещи новини