Общините в Шуменско търсят по-изгодни условия при третирането на отпадъци

  • 08 февруари 2024 18:52

  • 705
  • 2
Общините в Шуменско търсят по-изгодни условия при третирането на отпадъци
© Novini.bg/ Canva

Общините в Шуменско търсят по-изгодни условия при третирането на смесени отпадъци, стана известно на днешното общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците на общините от област Шумен. На него представители на част от местните администрации в областта съобщиха още, че възнамеряват да кандидатстват за безвъзмездно предоставяне на компостери за зелени и други биоотпадъци. 

На заседанието бяха дискутирани възможностите за по-изгодни условия при третирането на смесените отпадъци, включително и за община Шумен, като ще се търсят възможности за по-изгоден вариант за транспортиране и сепариране и на битовите отпадъци. 

Това е най-наболелият въпрос за всички общини в областта, по който трябва да бъде взето решение, като ще търсим всички възможни варианти, публично, каза кметът на областния град проф. Христо Христов. 

На заседанието бе подкрепено решението Община Шумен да кандидатства за закупуването на нов специализиран автомобил за сметосъбиране и сметоизвозване на твърди битови отпадъци, както и за закупуването на около 500 компостера, които ще бъдат предназначени за домакинства, училища и детски гради. За закупуване на компостери ще кандидатстват и общините Каспичан, Смядово и Велики Преслав. Такива съдове ще бъдат раздадени на 60 домакинства в Каспичан, 300 - в Смядово и 350 - във Велики Преслав. 

Община Шумен ще предприеме конкретни действия за разрешаването на проблема с нерегламентираните сметища на територията ѝ, съобщи на пресконференция на 6 февруари проф. Христов.  

Голяма промяна при такса "смет"

Общината ще изгражда и система за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци, каза за БТА главният експерт „Екология“ в местната администрация Живка Атанасова, като припомни, че в общината има изградени системи за разделно събиране на отпадъци.

В девет от десетте общини на област Шумен има създадена организация за разделно събиране на отпадъците, с изключение на Никола Козлево. Разделно могат да събират отпадъци жителите на общините Шумен, Венец, Върбица, Велики Преслав, Каспичан, Каолиново, Хитрино, Смядово и Нови пазар, съобщиха за БТА от общинските администрации в областта.  

Последвайте канала на

Филип Епитропов
705 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.08 | 21:41

2
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa
Данчо

2024.02.08 | 19:05

1
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки: cutt.ly/otkaz

Добави коментар

Водещи новини