В Бургас започна поставянето на контейнери за биоразградими отпадъци

  • 14 февруари 2024 14:00

  • 148
  • 1
В Бургас започна поставянето на контейнери за биоразградими отпадъци
© Pixabay

Община Бургас започна поставянето на контейнери за разделното събиране на биоразградими отпадъци. Първите вече са поставени в комплекс "Зорница", следващата седмица предстои да бъде оборудван със специалните съдове и комплекс "Изгрев", съобщиха от общинския пресцентър. Оттам добавиха, че поетапно ще бъдат обхванати всички комплекси и квартали в града.

Обслужването на съдовете през зимния период ще се извършва през ден, а лятото ежедневно. Събраният отпадък ще се извозва до анаеробната инсталация, а от самият процес на преработка се получава компост и биогаз, от който ще се произвежда топлинна и електрическа енергия. 

До този момент в Бургас се събираха биоразградими отпадъци от пазари, тържища, големи вериги хранителни магазини, като събраните количества се извозваха до компостиращата инсталация на депо "Братово". Сега новите съдове са предназначени за всички обекти, които генерират биоразградими отпадъци. Към тях спадат домакинствата, училища, детски градини, заведения за обществено хранене, търговски обекти, хотели, болници и други. 

В контейнерите, които са кафяви на цвят е допустимо да се изхвърлят: вестници и други хартиени изделия, черупки от яйца, хляб и месни продукти, пакетчета от чай, утайка от кафе, стайни и градински цветя, млечни продукти, градински отпадъци, остатъци от храна, остатъци от плодове и зеленчуци. В тях не трябва да се изхвърля стъкло, опаковъчни мрежи и ленти, стреч фолио, кабели, въжета, тел, инертни материали, пластмасови и метални опаковки.

За правилното и ефективно използване на кафявите съдове е необходимо единствено да се разделят изброените видове отпадъци от останалите. Това може да става вкъщи или на място при съдовете. Препоръчително е отпадъците да не се изхвърлят в найлонова торбичка, каквато е масовата практика на домакинствата, обясниха от Общината. 

Кафявите съдове са брандирани със стикери с информация какво се изхвърля в тях. За община Бургас са осигурени 6800 кофи от 120 литра и 1700 кофи от 240 литра.

Евакуираха мол в Пловдив заради подпален контейнер

БТА припомня, че анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци бе открита през ноември миналата година. Тя разполага с капацитет за преработка на 30 000 тона отпадъци годишно.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
148 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.02.14 | 14:29

1
А Ганьо знае ли:)))?!?

Добави коментар

Водещи новини