„Възраждане“ скочи срещу идеята за перки в морето: Законът е лобистки

  • 02 февруари 2024 11:00

  • 846
  • 3
© Novini.bg

Депутати от ПГ на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ разкритикуваха внесения законопроект за изграждане на вятърни електроцентрали в морето. Според тях въпросният закон е лобистки, защитава частни интереси и има риск да унищожи цял сектор от българската икономика в лицето на риболова.

На брифинга присъстваха рибари от Варна, Каварна и Бяла, които призоваха народните представители, внесли законопроекта, да го оттеглят.

Красимир Петров, който се занимава с промишлен риболов, предупреди, че перките в морето ще нанесат вреди в региона, защото по този начин ще бъде прогонена рибата.

Рибари недоволстват от ветропарковете в Черно море: Морската фауна е обречена на гибел

По думите му военните учения край Шабла също оказват влияние на рибата, която за период от 10 дни до две седмици изчезва. Красимир Петров обясни, че перките ще окажат негативно влияние и на делфините заради шума.

Браншът е против тези перки. Не чух коментар от някое министерство или организация, която да подкрепя такъв проект, освен вносителите. Дано влязат в час и да оттеглят този закон. Изследвания показват, че след като бъдат вдигнати перките, ветровете намаляват, а оттам се променят и теченията, а рибата изчезва, обясни Петров.

Последвайте канала на

Владимир Василев
846 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
да

2024.02.02 | 13:47

3
тези от rьзрардане за перките ли започнаха да с хванат

2024.02.02 | 11:15

1
Вузраждане ръсят простотии. Щял да спре вятъра. Е няма такава идиотия.

2024.02.02 | 11:43

2
ти сигурно си от зелените, щото те рЕзко замлъкнаха и вече не са защитници на природата!

Добави коментар

Водещи новини