Рибари недоволстват от ветропарковете в Черно море: Морската фауна е обречена на гибел

  • 29 януари 2024 09:22

  • 808
  • 1
Рибари недоволстват от ветропарковете в Черно море: Морската фауна е обречена на гибел
© Novini.bg/ Canva

Управляващите предлагат Черно море да бъде използвано за производството на вятърна енергия.

"Досега влиянието на вятърна енергия е по-скоро негативна, отколкото положителна върху морската флора и фауна. Това са ни основните притеснения. Против сме изграждането на ветропаркове в нашите риболовни зони. Така или иначе морето ни е доста бедно и ограничено, ние работим в една много тясна ивица, и с изграждането на тези паркове в нашите региони допълнително ще бъдем ограничени", каза Емил Митев от Сдружение "Черноморски изгрев" за "България сутрин".

Той поясни, че не са против изграждането на ветропаркове като цяло, дори са за "за" зелена енергия, но да бъде съобразена с рибарската общност.

Рибари: Ветропарковете ще ограничат риболовните зони в Черно море

По думите му е необходимо първо да се направят достатъчно изследвания на влиянието върху бозайниците, птиците, рибите и черупчестите безгръбначни.

"Трябва да се вземе предвид и ландшафтната стойност на морските простори в Черно море. Не може да говорим просто за между 20 и 50 км., зависи от точката, от която ще виждаш хоризонта. И досега основно говорим за стария тип перки, които са доказали своята несъстоятелност както на сушата, така и в морето. Трябва да се провеждат и изследвания за новите технологии - вертикални перки, а не хоризонтално въртящи се, опасни за определени видове организми", подчерта Цветков.

Той добави, че защитените зони в българската част от Черно море са едва 8%.

"Европейската стратегия за опазване на биоразнообразието говори за 30% до 2030 г. В случая ние сме доста изостанали. Наскоро едно изследване на МОСВ показа, че близо до румънската граница се очаква нова защитена зона. Това е една от подходящите зони", каза Петко Цветков.

Председателят на общинския съвет в Балчик - Виктор Лучиянов, сподели, че и туризмът е притеснен от плановете на правителството.

"Много бързо се претупа този закон. Ветропарковете ще обрекат морската фауна на гибел. Изразихме мнение, че ако се правят такива вятърни перки в морето, те следва да бъдат минимум 70 км навътре. За съжаление, ресорното министерство отново си мълчи, не взима никакви мерки и не изразява по никакъв начин мнението на бранша", настоя той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
808 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.29 | 09:53

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини