Депутати внесоха законопроект за вятърни турбини в Черно море

  • 11 декември 2023 11:52

  • 1120
  • 3
Депутати внесоха законопроект за вятърни турбини в Черно море
© Булфото (архив)

Депутати внесоха законопроект за произвеждане на енергия от вятър в Черно море в района на Шабла.

Според вносителите Ивайло Мирчев от ПП-ДБ и група депутати вятърните електроцентрали ще донесе на област Добрич множество инвестиции в инфраструктурата на сушата, откриването на работни места в общините Шабла, Каварна, Балчик и Добрич и енергийна независимост на страната ни.

Според един от вносителите Ивайло Мирчев вятърните турбини работят в 46% от времето през годината, а потенциалът от офшорен вятър в българската част на Черно море е от над 116 GW. 

ЕК отчита намаляване на енергийната зависимост и ръст на произвежданата чиста енергия

Първата възможност за това е районът на Шабла, където могат да се изградят за няколко години поне 6 GW мощности, с което да се гарантира енергийната независимост на страната, смята Ивайло Мирчев. Предвидено е вятърните турбини да се изграждат на поне 20 до 50 км навътре в морето и така да не оказват негативно влияние върху туризма и природата. 

Очакванията са законът да бъде окончателно приет през януари следващата година, а инвеститорският интерес за изграждането на първите турбини да е голям. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1120 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.12.11 | 14:59

3
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
вгз

2023.12.11 | 13:14

2
Кожена перка за тоя многоумник .
син седераст

2023.12.11 | 12:44

1
поредния фишек на променените, нещо като батериите за 2 млрд.

Добави коментар

Водещи новини