Комисията по икономическа политика прие на първо четене забраната на химическото оръжие

  • 31 януари 2024 17:39

  • 689
  • 2
Комисията по икономическа политика прие на първо четене забраната на химическото оръжие
© Bulphoto (архив)

Комисията по икономическа политика и иновации прие на първо четене законопроекта за промени в Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори, внесен от Министерския съвет на 13 октомври 2023 г. 

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова посочи при представянето на законопроекта, че той урежда забрана за разработване, производство, натрупване и употреба на химическо оръжие и условията и реда за извършване на дейности с токсичните химически вещества и техните прекурсори, които са предмет на международен контрол в съответствие с Конвенцията за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване.

Законопроектът съдържа две изменения, с едното се добавят две групи вещества в Приложение 1 на закона, които могат да бъдат използвани директно като химически оръжия или за тяхното производство и се използват за метод за водене на война. На територията на страната ни не се извършват дейности с вещества от посоченото приложение за цели, забранени от конвенцията, отбеляза Щонова.

Министър Стойчева: Бизнесът е с голям интерес към двете отворени за кандидатстване процедури за иновации

С другото изменение се създава публичен регистър на лицата, осъществяващи дейности в приложното поле на закона за забрана на химическото оръжие (ЗЗХО) при спазване изискванията на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол. Регистърът, който се поддържа към настоящия момент по наредбата за прилагане на ЗЗХО, не е публичен.

Щонова посочи, че приемането на измененията е заради необходимостта да бъдат предвидени административно наказателни разпоредби, които да бъдат приложени в случай на нарушения.

Икономическата комисия одобри и законопроект за ратифициране на Споразумението за защита на инвестициите между ЕС и неговите държави членки, и Сингапур, подписано на 19 октомври 2018 г. в Брюксел, внесен от Министерски съвет на 3 август 2023 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
689 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.31 | 18:05

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

2024.01.31 | 20:52

2
SKORO TRAMP KATO STANE PREZIDENT NA AMERIKA VSI4KI POLITICI OT BG MAGNITSKI 6TE BADAT PRATENI PRI PUTIN VAV RUSIA SAS KEF 6TE 4AKAME TRAMP DA STANE PREZIDENT

Добави коментар

Водещи новини