Министър Богданов: "Ел Би Булгарикум" е губило десетки хиляди лева на месец заради неизгодни договори

  • 19 януари 2024 16:41

  • 1420
  • 1
Министър Богданов: "Ел Би Булгарикум" е губило десетки хиляди лева на месец заради неизгодни договори
©

"Ел Би Булгарикум" е губило десетки хиляди лева на месец от неизгодни договори, сключени по време на предишното ръководство. Това е станало ясно след назначената проверка на управлението на държавното предприятие, заяви в позиция министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов Богдан Богданов През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за

"Само от фирмените си магазини дружеството е натрупало загуби за над 400 000 лв.", уточни Богданов.

По думите му сред неизгодните договори е имало и такива за правни услуги, които са били възлагани на една фирма, заплащани са, договорът е прекратяван и е сключван нов с друга фирма за същата дейност, което представлява двойно плащане за една и съща услуга. И добави, че неизгодните договори вече са прекратени или предоговорени.

Министърът информира, че новото ръководство на дружеството е заварило тенденция за постепенно намаляване на количеството изкупувано сурово мляко в периода януари – септември 2023 г. При тази ситуация натоварването на производството на предприятието е било под 65 процента. Новото ръководство заварило и празни складове за готова продукция и почти пълна липса на продуктите в търговската мрежа.

Проверката е  показала, че причина за намалените количества изкупено сурово мляко са утвърдени правила от предишното ръководство, според които компанията започва да купува от доставчици на до 500 км от производствените бази вместо, както до момента, от такива в близост до фабриката. Това е довело до допълнително оскъпяване на продукцията.

Директорът на "Ел Би Булгарикум" внесе сигнал до главния прокурор за нарушения за над 1,5 млн. лв.

"Ние въведохме публична процедура за избор на доставчици на изцяло българско мляко, в момента производственият капацитет вече достигна 100 процента", съобщи министърът. Той допълни, че необоснованото намаляване на цените на продуктите на "Ел Би Булгарикум" в периода януари – март 2023 г., също е било един от сериозните проблеми, които сегашното ръководство е заварило.

Министърът съобщи, че финансовите резултати на дружеството към третото тримесечие на 2023 г. сочат покачване на разходите за суровина с 26% и нарастване на приходите само с 11%. Данните показват комулативен спад на печалбата преди данъци на дружеството с 92.5%.

Министър Богданов съобщи още, че прокуратурата е сезирана за неизгодните договори. Той потвърди, че всеки момент ще бъде финализиран договорът между „Ел Би Булгарикум“ и японската компания „Мейджи“ за съвместен изследователски център, което ще позволи генериране на допълнителни печалби за държавната компания.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1420 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.19 | 19:33

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини