Шефът на "Ел Би Булгарикум": Компанията е била водена към фалит, щетите са за над милион лева

  • 20 декември 2023 17:12

  • 1777
  • 1
Шефът на "Ел Би Булгарикум": Компанията е била водена към фалит, щетите са за над милион лева
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

Първоначални данни от одита на работата на „Ел Би Булгарикум“ от началото на годината досега, възложен от ръководството на дружеството, показват, че компанията е била ощетявана за повече от един милиона лева. Това каза в интервю за БТА изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" ЕАД Ивайло Лилов.

Той уточни, че до края на седмицата се очаква да има и окончателни резултати от проверката, като посочи че за одитирания период в дружеството са се сменили две ръководства.

„Изводът е, че дружество умишлено е водено към фалит с действията, които са били предприемани, щетите са за милиони и имаме готовност да оформим тези констатации в доклади до принципала – икономическия министър и Държавната консолидационна компания, под чиято шапка е дружеството“, коментира още изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“.

По негови думи ще бъде сезирана и прокуратурата за извършени престъпления, а основните вреди за дружеството са започнали да се нанасят след края на февруари – началото на март.

Сред тях са сключени договори с търговски вериги, които са нанасяли ежемесечно загуби за стотици хиляди левове, договори, които по думите на Лилов са явно неизгодни за компанията, но въпреки това са били сключвани. „Дали става въпрос за неоснователно обогатяване ще преценят органите“, посочи Лилов.

Той уточни, че става дума за договори за едни и същи продукти в едни и същ отрязък от време, които за едни вериги са договаряни по пазарни цени, а други с 30 – 40 на сто под тези цени. „Не намерих нито един лист, в който да видя финансова обосновка на тези решения за цени и мотиви към тях“, заяви изпълнителният директор на компанията.

Министър Богданов: "Ел Би Булгарикум" и "Мейджи" ще създадат съвместна изследователска лаборатория

„Други щети, нанесени на дружеството са свързани с начина на остойностяване на разходната част на дружеството. Към момента данни от проучване, осъществявано с помощта на външни консултанти, са показали, че системата, която използва компанията, не е конфигурирана по начин, който да отразява всички разходи по веригата“, каза изпълнителният директор. „Разходи, трупани за сметка на дружеството, не са калкулирани в остойностяването на продуктите и това е правено умишлено, за да не бъдат те ценообразувани правилно“, изтъкна Лилов и допусна, че най-вероятно системата е била манипулирана и това е довело до погрешно остойностяване.

По време на одита е установено също и, че дружеството е променило начина на работа, като за сметка на собствените си ресурси е започнало да наема външни фирми за транспорт и логистика, както и за правна помощ. „Дублирането на дейностите от външни доставчици е довело в някои случаи до удвояване на размера на разходите. Разходната част, която се генерира от процесите, е умопомрачителна. Това е типична схема за ликвидиране на дружеството, източването и привеждането му в състояние, в което да не може да си покрива разходите, а след това да бъде обявено във фалит и разпродадено“, коментира Лилов.

„С колегите от Съвета на директорите, предприехме незабавни действия по организиране на публични процедури за доставка на изцяло българско мляко, прекратяване на неизгодни договори, променихме ръководния състав на дружеството, спряхме процеса на декапитализация, удвоихме капацитета на производство, възстановихме производството на продукти по БДС“, поясни той. „Целта ни е дружеството да поддържа цялата производствена гама от продукти, тя да е достъпна за нашите клиенти във всички търговски обекти и да е с безкомпромисно качество и здравни ползи, еталон за всички производители в сектора“, бе категоричен Лилов.

Изпълнителният директор на компанията посочи, че две трети от млякото, получавано в дружеството, е директно от фермите. Лилов изтъкна, че през декември 2022 г. средната изкупна цена на суровото мляко за дружество е била 1,24лв, а за този декември – 1.09лв. „Свалили сме с 15 стотинки цената при провеждането на публична процедури за подбор на доставчици на мляко“, обяви Лилов и допълни, че за този месец предприятието се очаква да преработи 780 000 литра мляко, което е почти два пъти повече в сравнение с количествата, които е преработвало през лятото на 2023г.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1777 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.20 | 18:27

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини