Депутатите избраха Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии

  • 19 януари 2024 12:45

  • 3739
  • 17
© Булфото (архив)

Депутатите избраха Борислав Белазелков и Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, за конституционни съдии. Кандидатър на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на получи подкрепа от 159 народни представители, "против" гласуваха 65, нямаше въздържали се. Номинацията на ПП-ДБ бе избран със 154 гласа, като "против" гласуваха 63 народни представители, въздържали се нямаше. Кандидатът на "Възраждане" Цвета Рангелова не спечели достатъчно гласове, за нея гласуваха 42 народни представители, "против" бяха 105, а 68 гласуваха "въздържал се".

Мандатът на новите конституционни съдии ще бъде девет години, гласува още парламентът.

От парламентарната група на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" излязоха с декларация срещу дезинформацията. "Дезинформацията е оръжие, което може да унищожи демокрацията. Дезинформацията може да служи дори за насърчаване на насилие. Тя е целенасочена, зловредна и цели да предизвика негативни реакции. Важно е да бъдем критични, да имаме повече доверие в институциите, да бъдем наясно с емоциите, да четем, да сме любознателни и любопитни и да проверяваме информацията по няколко пъти. Истината винаги побеждава, но победата никога не е гарантирана в условията на хибридна война", това заяви от парламентарната трибуна Искрен Митев във връзка с разпространената информация, че стихотверението "Аз съм българче" ще бъде бъде премахнато от учебната програма. 

Митев бе категоричен, че "Аз съм българче" няма да бъде премахнато от образователната програма и няма да се демонтира паметникът на Шипка. По думите му "Школо" не продава данните на българските деца, а е пример за това как България се развива и компания показва добри резултати.

От "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" пък излязоха с декларация свързана с енергетиката. 

"Вече е факт, че сме вносители на електроенергия. Отправихме много предупреждения за енергийните закони, всички експерти отчитат пропуските в тези закони, но според премиера Денков това са фалшиви новини. Българската енергетика се унищожава, а министърът на енергетиката раздава пари "на аверите си" с проекти". Това заяви в декларация Павел Митова от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен". Като пример за такъв проект тя посочи "водородната долина" на министъра. "Само с 0,06% ще намали въглеродния отпечатък затварянето на централите ни, но ще ощети държавата ни", каза тя. Тя представи списък с фирми, свързани с така наречената "водородна долина", които, по думите ѝ, ще получат финансиране по ПВУ. 

"Фирмите вече били класирани, а финансиране печелят големи предприятия в енергетиката. Всички "печеливши" са приближени на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от". Правят долина на зелен водород в района на Мариците. Наблюдава се унищожение на българската енергетика. ИТН няма да гледат това унищожение безмълвно. Енергийната система ще загуби способността си да балансира, а токът за бита ще поскъпне, като шепа тарикати стават скорострелно милионери. Още по време на първия вот на недоверие към кабинета на тема енергетика казахме, че ще станем вносител на енергия и данните сега потвърждават тезата ни, допълни Митова. 

В парламента гласуват номинациите за нови конституционни съдии

Междувременно парламентраните групи представиха кандидатите си за конституционни съдии. 

Кандидатурата на Борислав Белазелков бе представена от Никола МинчевНикола МинчевНикола Минчев е роден на 13.09.1987 г., юрист по образование. Сферите му на работа като адвокат са. По думите му Белазелков е специалист по гражданско и гражданско-процесуално право. "Съдия е във Върховния касационен съд (ВКС) над 20 години. Участвал е в реформи в търговското законодателство, гражданския процес, нотариалната дейност, принудителното изпълнение, въвеждането на електронните документи. Една от основните му каузи е защитата на независимостта на съда като основен гарант за демократичното развитие на България и защита на правата и свободите на гражданите. От групата на ПП-ДБ считаме, че Белазелков не само отговаря на критериите за заемане на длъжността конституционен съдия, а че категорично притежава всички професионални и нравствени качества да изпълнява достойно тази длъжност", добави Минчев. 

Десислава Атанасова е един от най-опитните парламентаристи, била е министър на здравеопазването и има необходимия юридически стаж за заемане на длъжността конституционен съдия, припомни Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на. "Тя изключително добре познава законодателния процес и нормативните актове и е вносител на 316 законодателни инициативи, включително за изменение и допълнение на Конституцията. Считаме, че богатият ѝ опит в законодателния орган ще допринесе положително за дейността на КС", каза още тя. 

Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика представи кандидатурата на "Възржадане" - Цвета Рангелова. "Цвета Рангелова има повече от 21-годишен юридически стаж. Тя има богата адвокатска практика.  През целия ѝ професионален път до настоящия момент работата ѝ е свързана с осъществяваната от нея правна защита във всички сфери на правото. Тя се ползва с добра репутация сред колегите си, често е сред избраните делегати за ежегодно провежданите общи събрания на адвокатите в страната", отбеляза Костадинов. 

От "Възраждане" отправиха критики към номинацията на ПП-ДБ Борислав Белазелков. Депутатът Петър Петров цитира решение на Белазелков от 2021 г., според което той е осъдил парламента, ВКС  и държавата за 1 млн. лв. "Не мога да си представя, че Народното събрание ще избере за конституционен съдия човек, който е осъдил Народното събрание", добави той. Петров се обърна и към Бойко Рашков като го попита дали знае кое е общото между двамата. "Освен, че сме народни представители, другото общо е, че и двамата сме препитвали Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,. Това, което ни различава е оценяването. Моето ще го видите след малко", каза още Петров. 

След 15 минутна почивка от "Възраждане" излязоха с нови "притеснения" към кандидатурата на  Белазелков. Те са свързани с позицията на кандидата за конституционен съдия за еднополовите бракове. Маргарита Махаева изказа притеснения и за позициите на Белазелков за ратифицирането на Истанбулската конвенция, както и за практиката на Конституциония съд. "Не съм убедена, че Белазелков разбира свойството и ролята на Конституцията за функционирането на националната държава. Той прегърнал като идея заличаването на конституционната ни идентичност", отбеляза още Махаева.

В разгара на дебата Георги Свиленски от БСП повдигна въпроса на чие място ще бъде избрана Цвета Рангелова. Според решенията кандидатът на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Борислав Белазелков е избран на мястото на Анастас Атанасов, а кандидатът на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, - на мястото на Гроздан Илиев. В проекторешението за кандидата на "Възраждане" няма записано на чие място е избрана. В отговор на Свиленски, Делян Пеевски се провикна - "На мястото на Янаки Стоилов". Свиленски на свой ред припомни, че Стоилов е назначение на президента Радев. "В края на мандата след девет години, господин Стоилов ще си изкара мандата и след девет години на негово място ще влезе Цвета Рангелова. Ако имате нещо против, може да излезете и да направите реплика", добави депутатът от БСП. 

Председателят на парламента разясни, че проекторешенията са изготвени по азбучен ред на първото име и че ако Белазелков или Атанасова не съберат необходимото мнозинство, то проекторешението за Цвета Рангелова би се променило и би записано на чие място влиза.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
3739 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2024.01.19 | 17:54

17
Дано повече никоий не гласува за ПП-ДБ.
Стамболов

2024.01.19 | 14:55

16
Първата номинация на ПП-ДБ за такъв орган не е политически зависимо лице, а професионален Върховен съдия от най-висока категория. И това е моделът, който ПП-ДБ са обещали да следват. И нека бъдем реалисти ! С 63 депутати ПП-ДБ е далеч от обикновено, камо ли от Конституционно мнозинство, за да може да налага за всичко и над всички своя модел. Все пак за страната е много по-здравословно съществувалото от толкова години управление на ГЕРБ и ДПС да бъде от сега нататък зависимо от и принудено да се съобразява и с модела на ПП-ДБ !
Косача

2024.01.19 | 14:12

15
ПОЗОР!!!
Георги Илиев Митев

2024.01.19 | 13:59

14
Старт на състезанието между банковите служители и хотелиерите за повече кражби и измами.

2024.01.19 | 13:49

13
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА БНР ...

2024.01.19 | 13:15

11
ЗЪБАТАТА СФФФИИИНЯ СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА ....- .....ПРЕДИ ДНИ НАПРАВИ ВНУШЕНИЯ, ЧЕ ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА..НЕ Е ЗА ТАМ В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ....., ТОВА ПРАВИ БНР ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАВИСИМО ... СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА НЯМА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА ДА Е В БНР ......
ШИЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ

2024.01.19 | 13:19

12
ВОЛГИН, ГОЛЕМИНОВА, СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА ..., СНЕЖАНА ....ЛИЛИ МАРИНКОВА ....., ПРЕВЪРНАХА БНР В ГАВАРИТ МОСКВА ....., .... ИИИЗЗЗРРРРООООДИИИИИИИ
АКО МЕРИШ ПО МОЯ, няма и толкоз

2024.01.19 | 12:54

7
ЯНАКИ СТОИЛОВ.... НЯМА ЛИ ДА УМИРА НАЙ СЕТНЕ ......
СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА БНР ...

2024.01.19 | 13:14

10
ПРЕДИ ДНИ НАПРАВИ ВНУШЕНИЯ, ЧЕ ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА..НЕ Е ЗА ТАМ В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ....., ТОВА ПРАВИ БНР ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАВИСИМО ... СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА НЯМА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА ДА Е В БНР ......
КОСТА КОПЕЙКАТА

2024.01.19 | 13:09

9
ИСКА ДА СТАВА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ......,ААААААААХХХХХААААААА ...... ТОВА ОЗНАЧАВА,ДА НЯМА ХОРА В БЪЛГАРИЯ ВЪОБЩЕ .. АКО КОПЕЙКАТА СТАНЕ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ .......,АААААААААААААХХХХХХХХ. ...
Цв

2024.01.19 | 12:58

8
Позорът и цирка в държавата продължават с пълна сила
доган мангала

2024.01.19 | 12:50

6
тиква мъртъв си няма да те спаси деса

2024.01.19 | 12:47

5
ama razbira se bre prestapnicite si izbraha dostoini zashtitnici za da si kradat bez problemno.

Добави коментар

Водещи новини