Министър Цеков от парламента: ББР ще предоставя безлихвени заеми по втория етап на програмата за саниране

  • 18 януари 2024 11:28

  • 1455
  • 4
Министър Цеков от парламента: ББР ще предоставя безлихвени заеми по втория етап на програмата за саниране
© Bulphoto, архив

Депутатите изслушват министъра на регионалното развитие Андрей Цеков относно програмите за саниране. В началото на заседанието председателят Росен Желязков уточни, че енергийният министър Румен Радев няма да участва в изслушването, защото не е в страната. В изслушването участва Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Заседанието на парламента започна с декларация на "Има такъв народ". Според Тошко Йорданов кандидатът за конституционен съдия, подкрепен от ПП-ДБ Борислав Белазелков е издигнат благодарение на БКП. "Сестра му поддържала в топли връзки с частен съдебен изпълнител. Какви са моралните качества на този човек"?, попита той. По думите му Белазелков подкрепял оказването на натиск върху институции.

Изслушването за санирането на жилищния фонд беше включено в дневния ред на депутатите по предложение на БСП. 

Според Борислав Гуцанов от БСП тази важна програма е опорочена с корупционни практик. Той попита защо има жалби от общините и защо в едни общини има един блок, а в други всичко, което е подадено, е подкрепено?

От парламентраната трибуна министър Цеков заяви, че 756 сгради в 102 общини са одобрени за саниране със средства по процедурата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост. "Близо 1 млрд. и 130 милиона лева ще бъдат инвестирани изцяло безвъзмездно по първия етап на процедурата. Насоките за кандидатстване, както и методиката за оценка, са подложени на обществено обсъждане и са одобрени от ЕК", обясни още Цеков. 

Всяко едно предложение се конкурира с всички останали. Данните са следните: 3068 проектни предложения са получени на стойност над 3,9 млрд. лева, като лимитът за всяка община е различен - за Столична община например той е 150 млн. лева и се определя според големината на общините. В такава конкуренция общественото недоволство е разбираемо и наличните разочарования. Получени са доста жалби и сигнали като например за генерално съмнение за неверни данни в енергийните сертификати, добави регионалният министър. 

Депутатите изслушват двама министри относно програмата за саниране

С министъра на финансите ангажирахме Българската банка за развитие за предоставяне на дългосрочни безлихвени заеми, гарантирани от държавата и предоставяни през общинските администрации на гражданите по втори етап от санирането на многофамилните жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост, обяви Цеков. И добави, че допълнително информация по механизма ще има следваща седмица.

"Подобна възможност ще е насочена към всички крайни бенефициенти. Самоучастието по този етап на програмата е 20 на сто. 5100 лева е средната стойност на самоучастието при санирането за апартамент от 60 квадратни метра. Към вчерашна дата са подадени 58 проектни предложения по етап 2 на програмата за около 14 млн. лева, като кандидатите са преди всичко по-малки сгради – до 1000 квадратни метра, където постигането на съгласие е по-лесно", утчони регионланият министър. 

По думите му в момента се разглежда всяко едно възражение по настоящата процедура на санирането. "При наличието на технически грешки се извършва корекция. Все още не са издадени индивидуалните административни актове, с които се одобрява или отказва финансирането. Когато бъдат издадени такива актове, те ще бъдат предмет на съдебен контрол по реда на административно-процесуалния кодекс. Огромна част от данните за извършване на класирането се извличат от официалния удостоверителен документ – сертификат за енергийните характеристики на сграда в експлоатация, който се изготвя от лицензирани енергийни одитори. Всички данни, необходими за осъществяване на класирането, се извличат от него и от протокола от общото събрание на собствениците. Оценката се прави автоматично, машинно, на базата на данни от тези сертификати. На базата на тези данни е извършено и класирането", допълни министърът. 

Целта на програмата за саниране е намаляване на емисиите и постигане на по-висока степен на декарбонизация както на сградния фонд, така и в страната като цяло. Критерий е спестената невъзобновяема енергия, така че сградите, които ползват още в началното си състояние дял възобновяема енергия, са с по-малък шанс за класиране по програмата, защото имат по-малко дял невъзобновяема енергия. Това са сгради, които употребяват биомаса, дърва или други подобни източници, включително и такива, ползващи съвременни технологии като климатици и термопомпи (въздух-въздух), защото имат голям дял на възобновяема енергия в отоплението, посочи изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) Ивайло Алексиев.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1455 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.01.18 | 14:22

4
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
ШИЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ

2024.01.18 | 10:30

2
ЧУХТЕ ЛИ , ЧЕ НЕОНАЦИСТКАТА..." АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ" ...Е ПРОТИВ ПРАВИТЕЛСТВОТО В БЪЛГАРИЯ....., СЕПАРАТИСТИ, НАЦИСТИ,ИИДИИОТИ ......В ТАЯ ФАШИСТКА ПАРТИЯ ....,С КОЯТО КОСТА КОПЕЙКАТА СЕ ХВАЛИ .......,ААААААААААХХХХХХ
ШИЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ

2024.01.18 | 10:31

3
ПРЪЪЪЪЪЪЪЪЪЦ ..... КОСТА МИТРОФАНОВСКИЙ КОПЕЙКАТА ФАШИСТА....ПРЪЪЪЪЪЪЪЦЦЦЦЦ .....ШЕ МИ РЕЦИТИРА СТИХОТВОРЕНИЯ ПОЛОВИН ЧАС ОТ ТРИБУНАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ....,А.....?!??...

2024.01.18 | 09:58

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини