"Голяма победа в битката с пътния травматизъм": 6 автоматизирани системи ще правят анализ на кръвни проби за наличие на наркотични вещества

  • 12 януари 2024 16:35

  • 1664
  • 3
© Novini.bg

Министърът на вътрешните работи, съвместно с премиера акад. Денков и вицепремиера Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, представи първата в България автоматизирана система за лабораторен анализ на кръвни проби за наличие на наркотични вещества.

С новото оборудване вече разполага Националният институт по криминалистика в МВР. По нея текат последните настройки. Следващата седмица ще бъдат направени тестове, след което автоматизираната система ще влезе в експлоатация, за да анализира реални кръвни проби. Другата, вече закупена система, е предвидена за ВМА и ще влезе в експлоатация до 1-2 седмици. Завършва и процедурата за обществена поръчка за още 4 такива системи, една от които е предвидена за Медицинския институт към МВР.

"По този начин много по-бързо ще изготвяме експертизите, с които да установим наличието или липсата на наркотици в кръвта. Средствата за първите две са от Гаранционния фонд. Завършваме процедурата, обществената поръчка за закупуване на още 4 такива специализирани апарата. Оптималният срок, според мен, е пролетта тази година - средствата са от Фонда за безопасност на движението. С тяхна помощ ще забързаме процеса на правораздаването. Това е огромна крачка към победа в битката с пътния травматизъм. Има и друг проблем, трудното намиране на специалисти, които да работят с тези апарати, но имаме идея как той да бъде решен. В началото на 2023 г. имаше трима такива специалисти в Института по криминалистика, сега вече са 6. Във ВМА щатът на служители, които ще работят с тези апарати, също е увеличен", обясни Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните.

Борбата с фалшиво положителните тестове при шофьорите: Лабораторията на ВМА минава в 24-часов режим

"Зад всяко произшествие не се крие число, брой, статитстика, а се крие човешка съдба или трагедия. Радвам се, че борбата с травматизма по пътищата е приоритет на правителството. Мерките са всеобхватни, но и с конкретна реализация на ангажименти, какъвто е днешният. Ангажиментът на Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните е устойчив във времето. За да има резултати, означава постоянни мерки и да работим в екип", каза от своя страна вицепремиерът Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, която призова шофьорите и към лична отговорност. 

Пробите ще излизат до 1-2 седмици, но към момента има натрупани над 1 000,  които ще трябва да бъдат наваксани, каза премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

"Започвам с дълбока емоция към родителите на децата, които загубиха живота си в последните години. Четейки статистиката какво се случва по пътищата или колко човека са хванати с голямо съдържание на алкохол или наркотици, си представям лицата на тези родители, които знаят, че няма как да върнат децата си, но знаят, че трябва да направим всичко възможно това самоубийствено поведение по пътищата да спре. Нямаше да можем да решим проблема, ако не работехме заедно като кабинет и институции", добави той.

Родителите на деца, загинали на пътя, от своя страна поискаха от управляващите и законодателни промени срещу убийците на пътя. Денков и Габриел им дадоха думата си, че ще се срещнат с тях следващия месец. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1664 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.01.12 | 17:16

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Грозен циганин76

2024.01.12 | 17:24

3
Ето лице в лице. В момента по бТВ. Коцето Копейкин Цигането са го гримирали.
Пею

2024.01.12 | 16:59

1
И всяка сутрин милизионерите да минават първи на тест. Те трябва да дават пример на гражданите.

Добави коментар

Водещи новини