Общинари предлагат временен председател на СОС до гласуването на бюджет

  • 04 януари 2024 10:44

  • 1060
  • 4
Общинари предлагат временен председател на СОС до гласуването на бюджет
© Bulfoto

Столичният общински съвет да си избере временен председател до приемането на бюджет на Столична община за 2024 г., след което той да се оттегли от поста.

Това предлагат в свое писмено обръщение към колегите си общинските съветници от „Синя София" проф. Вили Лилков, Ивайло Йонков и Иван Сотиров, както и Карлос Контрера от ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа.

Ето какво гласи текстът с предложения:

Изминаха повече от два месеца от избирането ни за общински съветници, а СОС все още не е започнал своята работа. Нещо повече, след неуспешните избори на председател, СОС е в политическа криза и не се очертава близка перспектива за оформяне на мнозинство, което да поеме политическа отговорност за управлението на Столична община.

Какво се случва?

- Докладите и преписките в СОС от кмета на Столична община, районните кметове, главния архитект, както и от гражданите, се увеличават с всеки изминал ден и много от проблемите на общината не се решават.
- Постоянните комисии към СОС не са структурирани.
- Пропуснахме да приемем План-сметката за дейностите по поддържане на чистотата на общината за 2024 г.
- До 31 януари 2024 г. сме задължени да приемем годишна оперативна работна програма на СОС, която предполага задълбочена работа на председателя на СОС, общинските съветници и структурите на Столична община.
- Кметът не е внесъл в СОС Програма за управление и реформи; не е предложил структура на общинската администрация, очакваме скоро да предложи Сборен бюджет на СО за 2024 г., защото вече тече 45-дневния срок, в който сме задължени да го приемем по закон.

Предлагаме Ви следната формула за излизане от политическата криза и за начало на същинската работа в СОС.

1. Избор на временен Председател на СОС до приемането на Сборния бюджет на Столична община за 2024 г., след което той се оттегля от поста.

2. Структуриране на постоянните комисии и специализираните органи на СОС на пропорционален принцип, при даване възможност на всеки общински съветник за участие в три от тях.

3. До приемането на Бюджета за 2024 г. в дневния ред на заседанията на СОС се включват само доклади, които са единодушно подкрепени от членовете на Председателския съвет.

4. Изискваме от кмета на Столична община да внесе в СОС Програма за управление и реформи и нова структура на общинската администрация.

5. Изготвяне на Оперативна работна програма на СОС за 2024 г.

6. Задължително на всяко заседание се провежда изслушване на кмета на София по актуални въпроси като първа точка в дневния ред на СОС.

С предложения подход едновременно организираме и започваме работата на СОС, гарантираме, че няма да има плаващи мнозинства до приемането на бюджета, а времевото ограничение ще позволи да се сложи рамка за провеждане на консултации за постигане на споразумение за стабилно управление на Столична община в предстоящия мандат.
Нямаме време за губене!

С уважение:

Карлос Контрера – ВМРО
Ивайло Йонков, Иван Сотиров
и Вили Лилков – Синя София
общински съветници

След срещата в СОС: Партиите отново не се разбраха за председател на местния парламент

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1060 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.01.04 | 13:20

4
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.04 | 13:19

3
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Бояджията

2024.01.04 | 12:11

2
Алоо софиянци ще плачете за данчето
Stamatis

2024.01.04 | 11:08

1
Хомесексуалисти, кариеристи, ченгета и техните наследници, опортюнисти и обикновени мошеници това е СОС!

Добави коментар

Водещи новини