Смилов за промените в Конституцията: С тях не се променя формата на държавно управление

  • 21 декември 2023 08:38

  • 1076
  • 5
Смилов за промените в Конституцията: С тях не се променя формата на държавно управление
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Депутатите приеха вчера окончателно поправките в Конституцията, а държавният глава Румен Радев обяви, че „за експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена“ и ще сезира Конституционния съд.

Според политолога и експерта по конституционно право Даниел Смилов президентът ще атакува промените с мотива, че с тях се променя формата на държавно управление, а това е в правомощията само на Великото Народно събрание.

„Според мен този пакет от реформи не засяга формата на държавно управление. Относно служебните правителства – новият вариант е по-съобразен с парламентарната логика, отколкото старият. Видяхме, че служебните правителства, назначени от Радев, създадоха проблеми. Превърнаха ги в център на изпълнителната власт. В една парламентарна република воденето на политиката е отговорност на правителство, излъчено от парламента“, коментира Смилов в предаването „Тази сутрин“ на bTV.

По думите му конституционните поправки са важно условия за старта на  смислена съдебна реформа.

Никола Минчев коментира промените в основния закон - Конституцията на България

Експертът не вижда заплаха в промяната, която дава право на българи с двойно гражданство да ставата министри и депутати.

„Логиката е, че България има вече сериозна диаспора в чужбина, не са вече само хората, които живеят в Турция. Има в цяла Европа, в САЩ и на други места много българи. Това е инструмент да се поддържа връзка с тях“, смята Смилов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1076 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.12.21 | 13:34

5
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2023.12.21 | 13:02

4
bokluk samo tce tova darjavno upravlenie shte ostane vav racete na kradcite za vecni vremena

2023.12.21 | 12:34

3
Българите, т. с. Бълхарите е името на Хуните Аварите Акатирите - Бели или западни Тюрки на Атила след смърта му. Атила е Дуло. Хунската империя се разпада 451г. след смъртта на Атила и се преименова в Оногурия - България. Владеят земите Унгарски, Румънски, Молдовски, Украински и Кавказки до Волга. Това са Варвари, остатък от изнеслите се на Запад Франки - Германи ВАНДАЛИ. След 680г. ФОРСИРАТ ДУНАВ на ЮГ и превземат земите на ЮГОСЛОВЕНИТЕ, те са ОКУПАТОРИ на ЮГОСЛОВЕНСКИЯ НАРОД, размиват се сред него и ОТКРАДВАТ ЕЗИКА НА ЮГОСЛОВЕНИТЕ като изкривяват ИСТИНАТА НАРИЧАЙКИ го СТАРОБЪЛГАРСКИ, а той си е СТАРОСЛОВЕНСКИ. Нищо хубаво не може да се очаква от Варвари!
Минчев

2023.12.21 | 10:01

2
Тоя Смилов кога и да се яви в ефир изсира най-кошмарните говна през устата си

2023.12.21 | 09:45

1
Плешивия очилат гей пак изскочи

Добави коментар

Водещи новини