Промените в Конституцията влязоха в сила

  • 22 декември 2023 10:41

  • 801
  • 2
Промените в Конституцията влязоха в сила
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Промените в Конституцията са обнародвани в днешния брой на "Държавен вестник". Това означава, че измененията вече са в сила.

Междувременно се подготвят две жалби до Конституционния съд срещу приетите промени - от президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" и ИТН.

Приетите промени в Конституцията:

При служебно правителство премиер ще се избира между списък от хора. Той включва действащите председател на Народното събрание, управител или подуправител на БНБ, председател или заместник-председател на Сметната палата, омбудсман или заместник-омбудсман. Първоначално списъкът включваше и председателят на Върховния касационен съд, но той отпадна след критики от страна на конституционалисти.Парламентът няма да се разпуска при встъпване в длъжност на служебен кабинет. В този случай Народното събрание продължава да работи.

Избори за ново Народно събрание се произвеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание.Българи с двойно гражданство вече могат да бъдат избирани за народни представители. Условието е да са живели последните 18 месеца в страната.Освен това главният прокурор няма право да се кандидатира за втори мандат, предава БНТ.

Обособяват се Висш съдебен съвет с 15 членове и Прокурорски съвет с 10 членове.

В новия формат на Висшия съдебен съвет влизат председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, 8 членове, избирани от съдиите и 5 членове, избирани от Народното събрание.

Илияна Йотова: Поправките в Конституцията ще останат с етикета анти-Радев

В Прокурорския съвет влизат главният прокурор, двама членове, избирани от прокурорите, един член, избиран от следователите и 6 членове, избирани от Народното събрание.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
801 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.22 | 11:26

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
тгж

2023.12.22 | 11:23

1
Така се продава държава, за който не знае. Пенчо турчето да идва за премиер... веднага ! Това направиха тези същества в парламента. Но наистина ли са толкова тъпи, че го правят ? Глупав политик лесно се манипулира ... факт !

Добави коментар

Водещи новини